JOHN KASICH

'ON JE JEDINI MOGUĆI IZBOR' New York Times podržao kandidata hrvatskih korijena za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije

 REUTERS/Mary Schwalm/Neja Markičević/EPH

Uređivački odbor The New York Timesa podržao je kandidatkinju demokrata Hillary Clinton i republikanca Johna Kasicha, koji po majci vuče porijeklo iz Hrvatske, u njihovim unutarstranačkim natjecanjima da dobiju nominaciju za utrku u Bijelu kuću.

Kako piše liberalno obojani NYT, Clinton je ‘jedna od najšire i najbolje kvalificiranih kandidata’ u modernoj povijesti dok su Kasicha nazvali ‘jedinim mogućim republikanskim izborom’.

Podršku kandidatima dali su samo nekoliko dana prije nego što će stanovnici Iowe na prvim predizborima glasati za svog kandidata, a odabir Hillary Clinton i nije toliko iznenađujuć, piše BBC . Podržali su je i 2008. kad se natjecala za predsjedničku kandidatkinju protiv Baracka Obame.

U članku hvale i njezina glavnog suparnika, Bernieja Sandersa, ali ističu da ‘nema širinu iskustva ili političke ideje ni blizu onima koje gđa. Clinton nudi’.

Dali su i prilično poražavajuću ocjenu dvojici glavnih republikanskih suparnika. Za Donalda Trumpa su napisali da ‘nema ni iskustva ni volje za učenjem o nacionalnoj sigurnosti, obrani ili globalnoj trgovini’, a za Teda Cruza smatraju ‘da će reći bilo što samo da pobijedi’.

Zato je njihov izbor pao na guvernera države Ohio, Johna Kasicha, kao ‘jedini mogući izbor za republikance čiji su redovi puni ekstremizma i neiskustva u ovoj utrci’.

Kasich je rođen 1952. u radničkoj obitelji demokratskog opredjeljenja u industrijskom gradu u blizini Pittsburga. Otac mu je bio češkog, a majka hrvatskog porijekla, no oboje su poginuli u prometnoj nesreći koju je skrivio pijani vozač 1987. Premda je u mladosti bio aktivan u katoličkoj crkvi, kasnije se deklarirao kao ateist, a potom je prešao na evangelizam. Politička mu je karijera dobila uzlet kad je postao najmlađi izabrani senator u povijesti u Ohiju. S 30 godina je ušao u Kongres. Dobar prijatelj mu je Arnold Schwarzenegger za kojeg je jednom prilikom rekao da 'nema puno ljudi poput njega na Zemlji'.

Kasich je na Twitteru objavio da je ponosan što je osvojio naklonost New York Timesa premda te novine često kritiziraju američke konzervativce.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 05:54