STANJE PRIPRAVNOSTI

Omikron je sve promijenio: zatvaranja, crne liste, restrikcije, novi udar na ekonomiju...

Mnoge zemlje su u stanju pripravnosti uoči slavlja Božića i Nove godine, pribojavajući se ponovnog rasta broja zaraženih

Omikron se posebice brzo širi u Europi, SAD-u i Aziji

 Spencer Platt/AFP

Novi Zeland je u utorak odgodio planirano otvaranje međunarodne granice zbog širenja omikrona diljem svijeta, a nekoliko zemalja je ponovo pribjeglo epidemiološkim mjerama poput održavanja fizičkog razmaka.

Mnoge zemlje su u stanju pripravnosti uoči slavlja Božića i Nove godine, pribojavajući se ponovnog rasta broja zaraženih, a osim na zdravlje utjecaj pandemije na financijska tržišta je također poguban te postoji bojazan u oporavak ekonomije na globalnoj razini.

Omikron se posebice brzo širi u Europi, SAD-u i Aziji.

Novozelandski ministar za covid-19 Chris Hipkins rekao je da njegova zemlja zbog opasnosti od omikrona odgađa otvaranje međunarodne granice sve do kraja veljače.

U Indiji je ministar za New Delhi Arvind Kejriwal pozvao građane da koriste maske, a od savezne vlade je zatražio dozvolu za primjenu treće doze cjepiva. U 15 indijskih država je zabilježeno 200 slučajeva nove omikron varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

SAD na izraelskoj 'crnoj listi'

Ministarstvo zdravstva Singapura provodi masovna testiranja ne bi li otkrilo je li omikron iza niza slučajeva zaraze koji su se pojavili u jednoj teretani.

Omikron postaje prevladavajuća varijanta u SAD-u od koje je dan ranije u Teksasu umro necijepljeni muškarac.

Varijanta omikron odgovorna je za 73 posto novozaraženih tijekom vikenda, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dok raste broj slučajeva, gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser ponovno je u ponedjeljak uvela obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima do kraja siječnja, te obvezu cijepljenja za sve javne zaposlenike, uključujući i booster dozu cjepiva.

U New Yorku je broj slučajeva covida-19 porastao za 60 posto, a zaraza se ubrzava i diljem sjeveroistoka SAD-a. Tri dana zaredom New York bilježi rekordne brojke novozaraženih od početka pandemije.

Južna Koreja, Nizozemska, Njemačka i Irska ponovo uvode potpuno ili djelomično zatvaranje te druge mjere zaštite.

Izrael je na 'crnu listu' zemalja iz kojih su zabranjeni letovi sada stavio i SAD, dok Kuvajt za sve strane putnike traži obaveznu 'booster' dozu ukoliko je od cijepljenja prošlo više od devet mjeseci.

Australija se ne vraća u zatvaranje

Britanski premijer Boris Johnson je u ponedjeljak rekao da je stanje "vrlo teško" te da vlada razmatra sve opcije, uključujući i ograničenja turističkoj djelatnosti.

U Australiji također raste broj zaraza omikronom, no broj hospitalizacija je nizak. Premijer Scott Morrison pozvao je vlasti država i teritorija da ne pribjegavaju novim mjerama zatvaranja.

"Ne vraćamo se više na zatvaranja. Nastavljamo živjeti s virusom, sa zdravim razumom i odgovornošću", rekao je Morrison.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je varijanta omikron zabilježena u 89 zemalja te da se broj slučajeva udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prijenosa u zajednici.

Do sada se u svijetu novim koronavirusom od početka pandemije zarazilo preko 274 milijuna ljudi, a više od 5,65 milijuna ljudi je umrlo.

Zbog omikrona je i Svjetski gospodarski forum svoje godišnje okupljanju u Davosu, zakazano za polovicu siječnja, odgodio do polovice 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:17