SKUP SPORT

OLIMPIJADA U J. KOREJI MOGLA BI SE PRETVORITI U EKONOMSKI DEBAKL Ugledni ekonomist: Na organizaciju su ukupali milijarde, još toliko bi mogli izgubiti

Ceremonija otvaranja ZOI
 Pawel Kopczynski / REUTERS

Prošlog tjedna u južnokorejskom Pjongčangu uz veliku pompu otvorene su Zimske olimpijske igre. Događaj su obilježile zajednička šetnja sportaša iz Južne i Sjeverne Koreje pod zastavom ujedinjene Koreje, ali i posjet sestre sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Kim Yo Jong, koja je sjedila u neposrednoj blizini američkog potpredsjednika Mikea Pencea i japanskog premijera Shinza Abea.

I dok se iz diplomatske perspektive ZOI u Pjongčangu mogu smatrati kao uspjeh (za obje Koreje), s ekonomske strane situacija je znatno drugačija. Tako je profesor ekonomije s The Smith College u Massachusettsu Andrew Zimbalist za CNBC rekao kako bi Južna Koreja mogla izgubiti jako puno novaca zbog organizacijskih troškova. Prema njemu - više od 10 milijardi dolara.

- Na kraju svega, Južna Koreja je na organizaciju potrošila 13 milijardi dolara, a na razne načine uprihodit će oko 2,5 milijardi dolara. Jedini način kojim možete opravdati tako užasni omjer je ako će Igre na duge staze promovirati turizam, potaknuti trgovinu i međunarodne investicije. No, iz primjera drugih olimpijskih igara nema dokaza da bi se to moglo dogoditi - smatra Zimbalist.

Najveći dio troškova otpada na infrastrukturne projekte vezane uz Olimpijske igre, bilo da je riječ o gradnji novih dvorana ili "čišćenju" 58.000 stabala kako bi se napravilo mjesta za skijaške staze. Najviše je potrošeno na projekte kojima se Pjongčang prometno povezao sa Seulom, poput gradnje linije brze željeznice.

Nažalost po organizatore, građani Južne Koreje zasad nisu pokazali izvanserijski interes za Igre pa je tako prodano "tek" 60 posto ulaznica za sportska natjecanja. Tome ne pomaže činjenica da je Pjongčang relativno malo mjesto u kojem živi oko 44.000 stanovnika (za usporedbu, to je otprilike veličina Varaždina), što ga čini najslabije napučenim mjestom koje je organiziralo OI još od norveškog Lillehammera 1994. godine.

S druge strane, pobornici Igara u Južnoj Koreji tvrde da će se one dugoročno isplatiti pa tako tamošnja vlada očekuje da će ukupna ekonomska korist od Igara iznositi između 18,5 i 60 milijardi dolara. No, konkretne podatke koji bi bili temelj za takav optimizam nisu predočili. Prije svega je riječ o očekivanju da će Igre ojačati međunarodni imidž Južne Koreje i tako rezultirati priljevom investicija.

- Nadam se da će Igre polučiti taj očekivani efekt i da će sve proći u najboljem redu. No, predsjednik Moon Jae-in i njegovi kolege morali bi biti jako oprezni u obećanjima da će ovo biti divna stvar za ekonomiju - smatra Zimbalist.

Na kraju podsjetimo samo da trošak organizacije od 13 milijardi dolara nije ni blizu onome za prethodne Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju, Na njih je Putinova vlast potrošila čak 51 milijardu dolara čime su to uvjerljivo najskuplje OI u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:05