PREKOMORSKI TERITORIJ

Oligarsi i narkotrafikanti stvorili su piratsku državu na svega 346 km2: ‘Ovo je najprljavija britanska tajna. London je nemoćan‘

Idealna destinacija za korumpirane pojedince željne tajnovitosti

Britanski djevičanski otoci

 BIBIKOW Walter/Hemis.fr/hemis.fr/Hemis via AFP

Premijer Britanskih Djevičanskih otoka Andrew Fahie poslao je u srpnju 2020. godine britanskoj vladi pismo u kojem je pisalo da je ponosan na "zavidnu" transparentnost otočne industrije financijskih usluga. Nakon manje od dvije godine, Agencija za suzbijanje zlouporabe droga Sjedinjenih Američkih Država (DEA) uhitila ga je zbog sumnje da je krijumčario kokain i prao novac. Fahie je ranije ove godine proglašen krivim za oba kaznena djela i čeka da mu sud kazni.

Zastupnik Konzervativne stranke u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva i tzv. ministar vanjskih poslova u sjeni Andrew Mitchell tvrdi da Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije ne ulaže dovoljno velik napor kako bi suzbilo financijsko muljanje na Britanskih Djevičanskim otocima te da Fahiejevo uhićenje pokazuje da su Britanski Djevičanski otoci u velikim problemima te da London mora poduzeti sve moguće korake kako ih se ne bi moglo optužiti za zločine financijske prirode, piše Politico.

"Žitelji Britanskih Djevičanskih otoka otkrili su da mogu zarađivati tako što će biti porezna oaza, a mi smo im to dopustili jer je to značilo da ih više ne moramo uzdržavati", rekao je Oliver Bullough, novinar koji se bavi sumnjivim financijama.

Industrija financijskih usluga koja je pronašla svoj dom u Britanskim Djevičanskim otocima značajno je veća od otočne ekonomije. Tvrtke koje su tamo registrirane posjeduju imovinu vrijednu 1,5 bilijuna dolara. Bruto domaći proizvoda Otoka iznosi nešto više od jedne milijarde dolara.

Više od 50 posto offshore tvrtke koje su se 2016. našle u Panamskim papirima bile su registrirane u Britanskim Djevičanskim otocima. U izvještaju Međunarodnom monetarnog fonda koji je objavljen u veljači ove godine stoji da Britanski Djevičanski otoci ne podastiru dokaze o suzbijanju pranja novca i sprečavanju financiranja terorizma. U izvješću međunarodne nevladine organizacije za suzbijanje korupcije Transparency International koje je objavljeno 2022. godine stoji da je Britanski Djevičanski otoci idealna destinacija za korumpirane pojedince željne tajnovitosti.

Ruski novac

Iako offshore tvrtke nisu same po sebi ni sumnjive ni ilegalne, nerijetko se koriste za kriminalne aktivnosti kao što su pranje novca i utaju poreza. Nakon što je Rusija krajem veljače 2022. godina napala Ukrajinu, Zapad je sankcionirao brojne ljude koji su povezani s Rusijom, ruskom vladom i ruski predsjednikom Vladimirom Putinom. Čim su te sankcije uvedene i čim je krenula potraga za imovinom ruskih oligarha i kleptokrata, međunarodna je zajednica ponovno uvidjela da Velika Britanija igra nemalu ulogu globalnoj industriji financijskih usluga. Britanski Djevičanski otoci našli su se pod lupom brojnih istražitelja i dužnosnika. Kriminalci i kleptokrati u tvrtkama koje su tamo registrirane skrivaju dosta svog novca, rekla je Rachel Davies iz Transparency Internationala. "Nažalost, Otoci zaostaju za drugim britanskim teritorijima kada je riječ o borbi protiv tog problema", dodala je Davies.

U izvještaju međunarodne nevladine organizacije za borbu protiv korupcije, siromaštva i kršenja ljudskih prava Global Witness stoji da su prekomorski teritoriji omiljena destinacija ruskih oligarha te da su oni u britanske prekomorske teritorije između 2008. i 2018. uložili 68 milijardi funti (79,54 milijardi eura). Britanski Djevičanski otoci drugo su najpopularnije odredište za ruski novac koji izlazi iz Rusije (Cipar je najpopularnije).

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy smatra da ilegalne financije utječu na sigurnost Velike Britanije te da se trebaju poduzeti koraci kako bi se taj utjecaj poništio. Politico piše da će borba nedavno ustoličene britanske vlade na čelu s premijerom Keirom Starmerom s ilegalnim financijama biti mučna, dugotrajna i potencijalno skupocjena, piše Politico.

Bivši dužnosnik u britanskoj vladi rekao je da je DEA nekadašnjeg premijera Britanskih djevičanskih otoka Andrewa Fahieja nagovorila da dođe u Sjedinjene Američke Države kako bi mu se tamo sudilo. Bivši je dužnosnik dodao da je korupcija u Britanskim djevičanskim otocima toliko raširena da ga tamo niti jedno porota ne bi proglasila krivim. Uz to, bivši je dužnosnik rekao da je Amerika sumnjala da će Velika Britanija oštro kazniti Fahieja. Britanija je više puta obećala da će inzistirati na transparentnosti financijskih poslova u svojim prekomorskim teritorijima, međutim malo je tih obećanja i ispunila.

Proračunska rupa

U izvještaju o raširenosti korupcije u Britanskim Djevičanskim otocima koji je objavljen 2022., a koji broji gotovo 1000 stranica, stoji da se tamo ignoriraju principi "dobrog vladanja kao što su otvorenost, transparentnost i vladavina prava". U izvještaju je predloženo da se otočna vlada treba suspendirati.

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je u svibnju da problem korupcije u financijama počinje u Londonu te istaknuo da su stotine tvrtki koje su registrirane u britanskim prekomorskim teritorijima počinile ekonomske zločine teške više od 250 milijardi funti (292 milijarde eura). Ako Velika Britanija iz ekonomija svojih prekomorskih teritorija izbaciti prljavi novac - davanja offshore tvrtki Britanskim Djevičanskim otocima čine 51,4 prihoda države - morat će naći način da zakrpa financijsku rupu koja će nastati. Naime, Velika Britanija mora podržavati ekonomski i politički razvoj svojih prekomorskih teritorija, pogotovo onih koji to ne mogu raditi sami. Nije poznato bi li London teritorijima koji ovise o prihodima od potencijalnih kriminalnih aktivnosti ponudio financijsku pomoć. Uz to, pitanje je bi li se ikoji britanski prekomorski teritorij dragovoljno odrekao proračunskih prihoda. Nova ministrica financija Velike Britanije Rachel Reeves prošlog je mjeseca upozorila da je prethodna vlada previše trošila te da državi prijeti financijska "crna rupa" od 22 milijarde funti (25 milijardi eura) pa nije izgledno da će London moći financijski pomoći svojim prekomorskim teritorijima.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije reklo je Politicu da s britanskim prekomorskim teritorijima radi na podizanju razine transparentnosti u financijama. Vlada Britanskih Djevičanskih otoka rekla je Politicu da stvara registar pravih vlasnika tvrtki koje su registrirane u Otocima te da će on biti spreman sredinom 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:46