JAVILA SE LJUBAVNICA

Oligarh misteriozno umro, oporuka nestala, počela bitka iz svih oružja: ‘Djeco, milijuni su moji!‘

Oporuka od 100 milijuna funti sada je nestala, a djevojka oligarha koji je misteriozno preminuo zaratila je s njegovo dvoje djece oko impresivnog imanja

London panorama

 /Depositphotos

Ruski oligarh Vladimir Šerbakov (56) bio je pod istragom Kremlja zbog optužbi za prijevaru kada je umro u lipnju 2017. godine. Milijarder je iza sebe ostavio ogromno bogatstvo, uključujući i kuću u središtu Londona u vrijednosti više milijuna funti, kao i prostranu vilu od 12 milijuna funti u Surreyju u kojoj je živio sa svojom partnericom Brigitom Morinom. Dvije godine prije svoje smrti, Šerbakov je sastavio oporuku u kojoj je veliku većinu svoje imovine izvan Rusije ostavio upravo Brigiti i njezinoj obitelji.

Ali oporuka od 100 milijuna funti sada je nestala, a djevojka oligarha koji je misteriozno preminuo zaratila je s njegovo dvoje djece oko impresivnog imanja. Brigita je sada upletena u pravnu bitku na Visokom sudu u Londonu s dvoje Vladimirove odrasle djece, Olgom Šerbakovom (34) i Alexanderom Šerbakovim (25), te njihovom majkom Elenom Šerbakovom.

Njih troje tvrde da je Brigita "sigurno poderala" oporuku koja je misteriozno nestala jer nije htjela dijeliti imanje sa sinom i kćeri njegove bivše žene. Ali 42-godišnja Brigita inzistira na tome da je Vladimir želio da ona dobije kuću te dodaje da su se planirali vjenčati i da su imali ‘neraskidivu vezu i da su se jako voljeli‘.

Opisala ga je kao ‘ljubav svog života‘ te otkrila da je on govorio o njihovoj ‘ljubavi i predanosti‘, kao i o tome da se ‘želi brinuti za nju i njihovu obitelj‘.

Međutim, Olga i Alexander tvrde da je Morina ‘nezdravo opsjednuta‘ obitelji Šerbakov i da ‘ne može prijeći preko činjenice‘ da je on odlučio da se neće oženiti njome.

Podsjetimo, ruski oligarh imao je dvoje djece s bivšom suprugom Elenom, prije nego što su se razveli. Nakon toga je započeo vezu s Brigitom 2010., da bi je pet godina kasnije i zaprosio. Brigita je inače bivša kreativna direktorica proizvođača luksuznih satova DeLaneau. Njihovo je vjenčanje bilo odgođeno zbog spora oko statusa njegova braka s Elenom, piše The Times.

Par je živio zajedno u Engleskoj, a Vladimirova imovina navodno uključuje nekretnine u Weybridgeu i Mayfairu, kao i kolekciju vina vrijednu 400 tisuća funti. Ruski tajkun također je bio član nekoliko elitnih londonskih klubova, ali je navodno napustio Veliku Britaniju i otišao 2016. u Belgiju kako bi izbjegao izručenje Rusiji.

U to se vrijeme također suočavao s istragom navodne bankovne prijevare, ali je slučaj odbačen nakon njegove smrti. Protiv njega je kaznenu prijavu podnio Andrej Lugovoj, bivši agent ruske sigurnosne službe i zastupnik u ruskoj Dumi, kojeg je Europski sud za ljudska prava proglasio krivim za ubojstvo Aleksandra Litvinenka.

Kad je stigao u Belgiju, Vladimir je živio u strahu i odbijao je ‘jesti voće koje bi mu drugi dali iz straha da je možda otrovano‘. Na sudu se također moglo čuti da je bio toliko prestravljen da mu se prisluškuju razgovori da je koristio samo šifrirane oblike komunikacije. Istraga je na kraju odbačena, ali ne prije nego što je Vladimir pronađen obješen u kući u Belgiji.

Nakon njegove smrti, njegove dvije obitelji bile su u nizu žestokih sporova. To uključuje i svađu koja je rezultirala time da je belgijski sudac prepustio pravo raspolaganja očevim tijelom njegovoj odrasloj djeci. Olga i Alexander tvrdili su da je njihov otac poderao oporuku jer više nije želio da Brigita polaže pravo na njegovo bogatstvo.

U drugom sporu koji je uključivao njegove offshore poslovne interese na Britanskim Djevičanskim otocima, njegove tvrtke su navodno imale "vrijednost od najmanje devet znamenki u dolarima".

Brigita i Vladimirova djeca sada se bore oko njegove posljednje oporuke, kojom je njoj i njezinoj obitelji pripala gotovo sva njegova neruska imovina pripala njoj i njezinoj obitelji. Vladimirova djeca inzistiraju na tome da je njihov otac sigurno uništio tu oporuku jer više nije želio da Morina dobije ‘gotovo sve‘ što je imao. No Brigita pak tvrdi da je oporuka još uvijek postojala nakon Vladimirove smrti i da je umjesto toga bila prisiljena predati dokument u zamjenu za 30 milijuna funti.

Hodge Malek, koji zastupa Brigitu, rekao je sudu: "Brigitin slučaj je da je izvorna engleska oporuka postojala nakon Vladimirove smrti. To je provjerena informacija kako bismo potvrdili da je riječ o originalu. Prema engleskom zakonu, Vladimir nije opozvao englesku oporuku. Originalna engleska oporuka je, u nepoznatom trenutku, krivo prisvojena i od tada su je zataškale određene osobe koje su je odbile dostaviti, osim u slučaju ako gospođa Morina ne plati znatnu svotu otkupnine."

Objasnio je da je jedna osoba kontaktirala Brigitine odvjetnike 2020., rekavši da je "spremna dati originalnu englesku oporuku u zamjenu za 35 milijuna eura".

Iako odlučno poriču umiješanost i kažu da je tvrdnja o iznuđivanju bila "namještaljka", Malek kaže da je "neodoljivi zaključak" iz dokaza da su brat i sestra Šerbakov bili uključeni u ‘suzbijanje‘ sporne oporuke.

Rekao je da su oni i njihova mama - koja je prestala aktivno sudjelovati u slučaju i sada služi zatvorsku kaznu u Rusiji - "napali Brigitu na više frontova, uz veliku ljudsku i emocionalnu cijenu". Ocrnili su kvalitetu njezine veze s Vladimirom, koju su okarakterizirali kao ‘aferu‘ ili ‘romantičnu vezu‘, a zapravo se radilo o ‘trajnoj i duboko ukorijenjenoj vezi‘. Međutim, Olga Šerbakov danas je zanijekala bilo kakvu sugestiju da je bila umiješana u ‘suzbijanje‘ očeve engleske oporuke ili bilo kakav navodni pokušaj iznude.

Rekla je da ne vjeruje da bi njezin otac ostavio oporuku koja bi bila od koristi njegovoj "ljubavnici" u kući njezine mame.

Brat i sestra također žele da se proglasi da je njihov otac imao prebivalište u Belgiji u trenutku smrti i da je umro bez oporuke. Dvotjedno suđenje se nastavlja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:26