OBRAĆANJE U KONGRESU

Olena Zelenska i Julija Navaljna odbile Bidena: Jedna kaže da ne stigne, druga da je umorna

Službeno obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države

Joe Biden, Volodimir Zelenski i Olena Zelenska

 Evan Vucci/Afp

I Julija Navaljna, udovica vodećeg ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, i prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbile su pozivnice za predstojeće obraćanje predsjednika Joea Bidena američkom Kongresu, priopćila je Bijela kuća u srijedu.

Navaljna i supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija pozvane su kao gošće na godišnji govor o stanju nacije u četvrtak, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

"Bijela kuća je pozvala Zelensku na govor o stanju unije, ona ne može prisustvovati. Uputila bih vas na Ukrajinu ili na nju kako biste saznali zašto ... ona je od nas primila poziv", rekla je Jean-Pierre novinarima.

"Navaljnu je osobno pozvao predsjednik. Ne može prisustvovati. Očito bih vas uputila na nju da objasni zašto, ali da, bila je pozvana."

Iz ureda Zelenske ranije je za Politico rečeno da ona ne može prisustvovati govoru zbog problema s rasporedom.

Washington Post je citirao ljude upoznate s odlukama Kijeva koji kažu da je potencijalna prisutnost Navaljne izazvala nelagodu za Ukrajince zbog izjava njezina pokojnog supruga o tome da Krim, koji je Moskva nezakonito pripojila 2014., pripada Rusiji.

Post je također izvijestio kako je glasnogovornica Julije Navaljne rekla da ona neće moći prisustvovati Bidenovu govoru zbog umora.

Navaljni, koji je važio za najžešćeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, preminuo je 16. veljače u sibirskoj kaznenoj koloniji pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Službeno obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države i prioritetima za budućnost. Održat će se u četvrtak navečer u 21 sat po lokalnom vremenu.

"Odabrali ste me da radim posao, izgradim gospodarstvo na dobrobit svih, osiguram bolji život obiteljima. Sutra ću vam govoriti o našem napretku i našim projektima", napisao je predsjednik svojim sunarodnjacima na društvenoj mreži X.

Pred Kongresom, Joe Biden namjerava govoriti o svojim ulaganjima u infrastrukturu, obrani prava na pobačaj i nastojanjima da smanji cijene lijekova i studentski dug.

Tradicionalno dugačak govor koji je prošle godine trajao više od 70 minuta također je usredotočen na vanjsku politiku. Demokrat će svakako spomenuti pomoć Ukrajini, koju zasad blokiraju republikanski zastupnici.

Donald Trump neće imati ni svečano okruženje Kapitola ni pozornost milijuna gledatelja, ali je obećao "ispravljati" govor uživo.

Biden i Trump u utorak su odnijeli pobjedu na predizborima svojih stranaka za predsjedničke kandidate pa je izgledan povijesni revanš na izborima u studenom unatoč niskoj stopi potpore za oba kandidata.

Jedina koja je još uvijek bila u utrci na republikanskoj strani, bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley, povukla se u srijedu iz kampanje, upozorivši Donalda Trumpa da će morati "zaraditi" glasove svojih umjerenijih pristaša - koje Joe Biden također želi.

Bivši republikanski predsjednik pozvao je u srijedu Bidena na debatu "bilo gdje, bilo kada".

Debate se obično održavaju u jesen, uoči izbora koji su ove godine zakazani za 5. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:56