FORUM U BERLINU

Olaf Scholz: ‘Tko danas investira u Ukrajinu, taj ulaže u jednu buduću članicu Europske unije!‘

Ukrajinski premijer Denis Šmihal obećao je brzo stvaranje uvjeta za strane investitore, ali i istaknuo da Ukrajina treba pomoć izvana

Olaf Scholz i Denis Šmihal 

 Michael Kappeler/POOL/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak kako će obnova Ukrajine biti povezana i prilagođena budućem ulasku ove zemlje u Europsku uniju.

"Kad ćemo obnavljati Ukrajinu, to će biti provođeno u skladu s ciljem ulaska Ukrajine u Europsku uniju", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na otvorenju njemačko-ukrajinskog gospodarskog foruma u Berlinu.

Po njegovu mišljenju, prometna infrastruktura kao i transportni sektor moraju biti obnovljeni tako da će to omogućiti neometano priključenje na infrastrukturu EU-a.

To će, kako je rekao, pogodovati privlačenju zanimanja ulagača.

"Tko danas investira u Ukrajinu, taj investira u jednu buduću članicu Europske unije, koja će biti dio našeg pravnog sustava i zajedničkog tržišta", rekao je Scholz.

Ukrajinsku vladu je pozvao da poboljša uvjete za strane ulagače, osnaži pravnu državu i borbu protiv korupcije.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je također sudjelovao u radu gospodarskog foruma, obećao je brzo stvaranje uvjeta za strane investitore, ali je istaknuo da Ukrajina treba pomoć izvana.

"Ukrajini je potrebna pomoć europskih poduzeća za realizaciju ovih smionih projekata", rekao je Šmihal.

Njemačkoj vladi i narodu zahvalio je na podršci koju njegova zemlje dobiva kako bi se obranila od ruske agresije.

"Dobit ćemo ovaj rat", naglasio je ukrajinski premijer.

Njemačko-ukrajinski gospodarski forum održava se kao priprema za donatorsku konferenciju za Ukrajinu koja će se u utorak održati u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:29