DOBRO SE PRIPREMILI

Olaf Scholz: Njemačka je ove zime energetski sigurna, krizu imamo pod kontrolom

‘Sada mi moramo korak po korak zatvarati rupu od nekoliko milijuna radnika koji Njemačkoj nedostaju‘, kazao je u Bundestagu

Olaf Scholz

 Tobias Schwarz/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je u srijedu, tijekom opće rasprave u Bundestagu, politiku svoje vlade i ustvrdio kako se Njemačka dobro nosi s financijskom krizom te poručio da je zemlja ove zime energetski sigurna.

"Ovo je kriza za koju možemo otvoreno reći da ju imamo pod kontrolom", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) tijekom otvaranja parlamentarne rasprave o proračunu.

Njemački kancelar je rekao kako je njegova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada osigurala energetsku opskrbu tijekom predstojeće zime unatoč problemima koje je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu.

"Za ovu zimu je energetska sigurnost Njemačke zajamčena", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je ukazao na velike projekte koje je njegova koalicijska vlada pokrenula otkako je u prosincu prošle godine došla na vlast, kao što je to reforma sustava pomoći za nezaposlene.

"Ova vlada je u 12 mjeseci postigla više nego što je bilo moguće u 12 godina proteklih vlada", rekao je Scholz.

On je oporbenoj Uniji CDU/CSU, koja se posljednjih godina nalazila na vlasti, predbacio odlaganje mnogih važnih projekata poput borbe s manjkom stručne radne snage.

"Sada mi moramo korak po korak zatvarati rupu od nekoliko milijuna radnika koji Njemačkoj nedostaju", rekao je Scholz.

Ukazao je i na tri paketa pomoći koje je vlada pokrenula kako bi pomogla građanima da se lakše suoče s posljedicama krize koju je potaknuo rat u Ukrajini i nagli porast cijena energenata.

"Ne možemo u potpunosti amortizirati porast cijena energenata, ali ih možemo smanjiti na izdržljivu razinu", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je pohvalio i suradnju u Europi nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

"S Emmanuelom Macronom imam zajednički cilj, a to je Europa koja je geopolitički mnogo učinkovitija nego do sada", rekao je Scholz spominjući zajedničke europske projekte obrane.

Predsjednik najveće oporbene stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz, napao je Scholza zbog "propuštenih šansi" tijekom prve godine od dolaska na vlast.

"Unatoč tomu što ste nakon napada Rusije na Ukrajinu održali prijelomni govor u Bundestagu propustili ste šansu za istinske promjene", rekao je Merz obraćajući se Scholzu.

On je prije svega njemačkom kancelaru predbacio što nije pokrenuta realizacije projekta modernizacije oružanih snaga, za što je Scholz u svom govoru u veljači najavio poseban fond od 100 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:38