TEROR U ENERHODARU

Okupatori nasilno rastjerali mirni prosvjed: ‘Ukrajince su napali šok granatama i dio odvezli‘

Ruske su snage nasilno rastjerale proukrajinski skup u subotu, uhitivši neke sudionike

Ruska vojska šok granatama je rastjerala prosvjednike u Enerhodaru

 Screenshot/twitter

Lokalne su vlasti u okupiranome ukrajinskom gradu Enerhodaru izvijestile da su ruske snage nasilno rastjerale proukrajinski skup u subotu, uhitivši neke sudionike. Stanovnici su se okupili u središtu grada na jugu zemlje da bi međusobno razgovarali i otpjevali ukrajinsku himnu, no ubrzo su stigli ruski vojnici te su dio njih odvezli u policijskim vozilima, objavila je lokalna uprava u 'online' objavi.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, Ljudmila Denisova, objavila je da su u incidentu četiri osobe ozlijeđene, a neke od njih zadobile su teške opekline. Denisova je rekla da su ruske snage upotrijebile "laki eksploziv" i otvorile vatru na građane, prenosi BBC. Također tvrdi da su neki stanovnici Enerhodara privedeni. BBC napominje da nisu bili u mogućnosti provjeriti te informacije.

"Okupatori rastjeruju prosvjednike eksplozijama", stoji u odvojenoj objavi na Telegramu, gdje se dijeli snimka trga na koji pada više šok granata. Lokalne vlasti optužile su ruske snage i za granatiranje drugog dijela grada u subotu i navele da su kao rezultat toga četiri osobe ranjene te se nalaze na liječenju u bolnici, prenosi The Guardian agenciju Reuters.

Reuters ističe kako nisu mogli neovisno provjeriti video snimke ili izvješća lokalne uprave. BBC je, pak, objavio video za koji tvrdi da ga je provjerio, a koji prikazuje eksplozije i dim u središtu grada, za koje se navodi da se čini kako su uzrokovane šok granatama koje su pale na trg pored glavnog gradskog kulturnog centra.

U gradu živi oko 53.000 stanovnika, a građani su već ranije organizirali prosvjede protiv ruske okupacije. Do velikih prosvjeda već je dolazilo i u južnim gradovima Hersonu i Melitopolju koje su okupirali Rusi. Naime, stanovnici nekih gradova i sela u Ukrajini koje su zauzele ruske trupe nakon početka ruske invazije na zemlju 24. veljače organiziraju redovite skupove, prosvjedujući tako protiv okupacije.

Enerhodar se nalazi na rijeci Dnjepar u južnoj Ukrajini i dom je radnika obližnje nuklearne elektrane Zaporožje, najveće europske nuklearne elektrane, koju su također okupirale ruske trupe.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom 4. ožujka, a tijekom bitke na tom području zapalila se upravna zgrada elektrane. To je izazvalo međunarodnu zabrinutost, a Ukrajina je za sve okrivila rusku stranu, dok je Moskva negirala odgovornost.

Curenja radijacije nije bilo, ali incident je podsjetio svijet na katastrofu u Černobilu 1986. godine, također u Ukrajini, koja je ozračila velik dio Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:40