‘SKINULA‘ JOJ PRUGU

Okrnjena ruska zastava postaje simbol protivljenja ratu, ‘pokret‘ je krenuo od mlade dizajnerice

Berlinska dizajnerica Kai Katonina jednostavno je uklonila s ruske nacionalne trobojke ‘crvenu, krvavu prugu‘

Zastava Rusa koji su protiv rata

 Facebook

Bijelo-modro-bijela zastava nov je i sve rašireniji simbol protimbe ruskome osvajačkom ratu u Ukrajini. Smislila ju je berlinska dizajnerica Kai Katonina (31) i na svom "profilu" na Facebooku objavila još 28 veljače - objasnio je u srijedu latvijski portal na ruskome i engleskome Meduza.

Prema tom izvoru, Katonina je – uvjerivši se da u Berlinu protiv agresije na Ukrajinu prosvjeduju i tamošnji Rusi i Bjelorusi, shvatila da nije dovoljno mahati ukrajinskom zastavom, a niti sugerirati da su svi Rusi krvožedni agresori.

Njena ideja je bila jednostavna i jednostrana: s ruske nacionalne trobojke otkinuti "crvenu, krvavu prugu" (očito sasvim nehajna vrijeđa li krvavo tom simplifikacijom zastave Francuske, Italije, valjda i Hrvatske, Češke, Poljske i ostalih čija zastava ima i crvenu prugu, neke i dvije, poput Austrije, Latvije ili Perua – ali pri uspješnu marketingu malo je prostora za suptilnost činjenica). Ista je ideja paralelno sinula još nekima.

image

Kai Katonina, ruska dizajnerica u Berlinu, autorica nove zastave

Facebook

Važno je bilo da ne bude ista kao i neka državna zastava, da bude dovoljno jednostavna da je se može reproducirati i od papira ili na papiru.

Meduza navodi da od početka ožujka 2022. na prosvjedima ljudi mašu tom zastavom kao novim simbolom mira. Prosvjednici su s njim primijećeni na prosvjedima u Tbilisiju, Krakówu, Torontu, Vilniusu i na Cipru.

"Pokazujući ovu zastavu, mi - Rusi - možemo reći ne ratu, ne diktaturi i ne cenzuri. To nije simbol države, to je simbol udruživanja ljudi", piše na internetskoj stranici Foruma Slobudne Rusije, koji je organizirao antiratni skup na Trgu Borisa Nemcova u Vilniusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:17