‘OZLJEDA NA RADU‘

Okliznuo se i ozlijedio ‘putujući‘ na posao od svog kreveta do stola. Sud: Može tražiti odštetu!

Viši savezni socijalni sud utvrdio je da je ‘prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućnog ureda osigurana radna ruta‘

Kućni ured; ilustracija

 Stewart Cohen/Tetra Images/Profimedia

Njemački sud je odlučio da muškarac koji se poskliznuo dok je kod svoje kuće hodao nekoliko metara od kreveta do radnog stola, može zatražiti novac od osiguranja za ozljedu na radnom mjestu jer se ozlijedio dok je, tehnički, putovao na posao, piše Guardian.

Muškarac je radio od kuće i poskliznuo se 'putujući na posao' od svoje spavaće sobe na katu kuće do prizemlja gdje mu je radni stol, navodi u svojoj odluci Federalni sud, koji nadzire pitanja socijalnog osiguranja.

Dok je hodao spiralnim stepenicama, neimenovani muškarac se spotaknuo i ozlijedio leđa.

Sud je primijetio da bi zaposlenik obično počeo raditi u svom kućnom uredu 'odmah bez doručka', ali nije objasnio zašto je to relevantno za slučaj. Međutim, kasnije je rečeno da je zakonsko osiguranje od nesreće omogućeno samo kod 'prvog' putovanja na posao, sugerirajući da bi mu zahtjev za odštetu bio odbijen da se poskliznuo nakon što je već počeo raditi, ali je u međuvremenu odlučio nešto pojesti.

Osiguranje poslodavca odbilo je pokriti zahtjev. Također, dva niža suda nisu se složila oko toga je li to kratko putovanje bilo putovanje na posao, no Viši savezni socijalni sud utvrdio je da je 'prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućnog ureda osigurana radna ruta'.

U presudi, među ostalim, stoji: 'Tužitelj je doživio nesreću na poslu kada je ujutro pao na putu do svog kućnog ureda.'

U mnogim zemljama tvrtke su dužne brinuti za svoje zaposlenike, bez obzira na to gdje rade.

Njemački savezni sud još je kazao: 'Ako se osigurana djelatnost obavlja u kućanstvu osigurane osobe ili na nekom drugom mjestu, osiguranje vrijedi u istoj mjeri kao i kada se djelatnost obavlja u prostorijama tvrtke.'

Nije jasno je li muškarac radio od kuće zbog pandemije ili je na taj način radio i ranije. U presudi se navodi da se zakon primjenjuje na 'sva radna mjesta na kojima se radi na daljinu', a to su 'računalne radne stanice koje poslodavac trajno postavlja u privatnom prostoru zaposlenika'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:12