NAKON MORATORIJA

Oklahoma će pogubljivati osuđenike svaki mjesec do 2024. ‘Nije čudo da je povraćao, imao je pun želudac‘

Američka savezna država Oklahoma odredila je datume pogubljenja za šest zatvorenika, plan je da se održavaju jednom mjesečno do 2024.

Soba za izvršenje smrtne kazne/Ilustracija

 AFP

Američka savezna država Oklahoma planira pogubiti zatvorenika koji čeka smrtnu kaznu gotovo svakog mjeseca, počevši od kolovoza pa do 2024. godine, što je potez koji će vjerojatno izazvati bijes među protivnicima smrtne kazne u SAD-u.

Kazneni prizivni sud u Oklahomi odredio je u petak datume pogubljenja za šest zatvorenika, koji su svi iscrpili svoje žalbe, a planira se da se pogubljenja održavaju otprilike jednom mjesečno, prenosi The Guardian.

Smrtne kazne zatvorenicima bile su na čekanju zbog tužbe u vezi neuspješnih smrtonosnih injekcija, što je dovelo do više od pet godina moratorija na izvršenje kazne.

‘Ustavna metoda‘

U lipnju je savezni sudac presudio kako je državna metoda smrtonosne injekcije s tri supstance ustavna te da ne predstavlja okrutno i neuobičajeno kažnjavanje. Nakon sudske presude, državni odvjetnik Oklahome, John O‘Connor, zatražio je da se zakaže više od dvadesetak pogubljenja.

U izjavi je naveo da se šestorici zatvorenika s određenim datumima pogubljenja sudi za ubojstvo. Posljednje od ovih ubojstava počinjeno je 2003. godine, dok je najraniji slučaj iz 1993. godine.

"Članovi obitelji svojih voljenih čekali su desetljećima na pravdu", rekao je O’Connor. "Moj ured stoji uz njih dok poduzimaju idući korak na putu na koji su ih ubojice prisilile da idu".

Više od 42 zatvorenika u Oklahomi osuđena su na smrt, prema kazneno-popravnom odjelu Oklahome. Trenutačni protokol pogubljenja u Oklahomi uključuje ubrizgavanje midazolama, vekuronijevog bromida i kalijevog klorida ubojicama osuđenim na smrtnu kaznu.

Problematična pogubljenja i presude

U 2021. godini, država je izvršila svoju prvu egzekuciju otkako je uveden moratorij, no svjedoci kažu da se zatvorenik iz Oklahome grčio i povraćao tijekom izvršavanja kazne.

Sud je u lipnju objavio konačne nalaze o pogubljenju Johna Granta, navodeći kako nije "iznenađujuće" da je Grant povraćao tijekom pogubljenja, s obzirom na to da je u to vrijeme imao pun želudac.

Nekoliko muškaraca koji čekaju izvršenje smrtne kazne tvrde da su nevini, a neki zastupnici razmatrali su u tom smislu slučaj Richarda Glossipa, koji je osuđen za organiziranje ubojstva vlasnika motela 1997. Godine.

Zakonodavci Oklahome objavili su kako je neovisna istraga otkrila čvrste dokaze o nevinosti Glossipa, čije je pogubljenje zakazano za rujan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:44