HTJELI SE OKORISTITI

OGROMNA POVIJESNA VRIJEDNOST Britanci koji su otkrili pa sakrili blago osuđeni na skoro 20 godina zatvora

 Ilustracija / ahmet naim danisoglu / Panthermedia / Profimedia

Dvojica Britanaca koji nisu prijavili anglosaksonsko blago u vrijednosti od oko 3 milijuna funti, a koje su otkrili pomoću detektora metala, osuđeni su u petak na ukupno 18 i pol godina zatvora.

Pretražujući polje u Leominsteru u središnjoj Engleskoj pomoću detektora metala, George Powell (38) i Layton Davies (51) otkrili su veliko blago, uključujući kovanice za koje se vjeruje da potječu iz vladavine kralja Alfreda Velikog.

Po britanskom zakonu, takva otkrića moraju se prijaviti vlasniku zemlje i lokalnim vlastima.

Međutim, muškarci su odlučili to zadržati za sebe i počeli su puštati kovanice na tržište, rečeno je na sudu u Worcesteru.

Powell je osuđen na 10 godina zatvora, a Davies na osam i pol godina.

- Kovanice koje su Davies i Powell pronašli stare su više od 1100 godina i na njima je ugravirano Aelfred i Ceolwulf iz saksonsko-vikinškog razdoblja - rekao je Lesley Milner iz tužiteljstva.

- Otkriće ima ogromnu povijesnu vrijednost i trebalo je biti prijavljeno vlastima, ali su ga Davies i Powell sebično skrivali radi svoje vlastite koristi.

Alfred je vladao južnim područjem Wessexa od 871. do 899., dok je Ceowulf II. bio kralj Mercije, sjeverno od Wessexa, od 874. do 879.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:08