TOTALNO DRUKČIJE OD DRUGIH

Ogroman covid-balon, politička nadmudrivanja i prosvjedi: Počinju najambicioznije, ali i najrestriktivnije Igre ikad

Klizališta su zaglađena, planinske padine prekrivene umjetnim snijegom, a olimpijski plamen spreman da osvijetli noćno nebo.

Igre u Pekingu

 Afp

Klizališta su zaglađena, planinske padine prekrivene umjetnim snijegom, a olimpijski plamen je za završnoj etapi, spreman da osvijetli noćno nebo.

Unatoč brzom širenju omikron varijante koronavirusa i višemjesečnih kontroverzi u organizaciji, Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu bit će službeno otvorene danas u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Politika, prosvjedi i covid protokoli postali su neizbježan dio priprema za Igre, koje će biti drugačije od svih do sada, ponajviše zbog zbivanja izvan sportskih borilišta koji će iduća dva tjedna privlačiti podjednaki interes kao i zbivanja na snijegu i ledu, piše CNN.

Način na koji će Kina odgovoriti na sve izazove bit će veliki test za kineskog predsjednika Xi Jinpinga s obzirom na to da želi osvojiti treći mandat na čelu Kine.

- Svijet okreće oči prema Kini, a Kina je spremna, rekao je Xi u četvrtak uoči ceremonije otvorenja.

Za vladajuću Komunističku partiju Kine, Igre će značiti trenutke nacionalnog trijumfa, a Peking će postati prvi grad u povijesti koji je bio domaćin Ljetnih (2008.) a potom i Zimskih olimpijskih igara. Riječ je također prvoj velikoj manifestaciji u Kini otkako je ta zemlja prije dvije godine zatvorila granice nakon izbijanja pandemije koronavirusa u Wuhanu.

image

Prosvjed ispred kineskog konzulata u Los Angelesu

Frederic J. Brown/AFP
image

Olimpijsko selo

Wang Zhao/AFP

Entuzijazam kineske javnosti zbog ugošćavanja tisuća sportaša ove godine neusporediv je s uzbuđenjem koje je vladalo 2008. godine na Ljetnim igrama. Tisuće Kineza preplavilo je ulice, mnoštvo se okupljalo ispred velikih ekrana diljem Pekinga. Zbog strogih restrikcija takvu sliku danas nećemo gledati.

- Mislim da će Igre biti proglašene veliki uspjehom Komunističke partije, no hoće li druge države percipirati događaj na takav način je drugo pitanje, rekao je Jean-Pierre Cabestan, profesor političkih znanosti na baptističkom sveučilištu Hong Kong.

S ciljem sprečavanja prodora koronavirusa u kinesku populaciju, Zimske olimpijske igre u Pekingu bit će održane unutar neprobojnog balona koji će se protezati na gotovo 200 kilometara. Sportaši, pomoćno osoblje, volonteri i predstavnici medija za trajanja Igara bit će u zatvorenom sustavu, odnosno balonu, od slijetanja do ponovnog uzlijetanja. Organizatori tvrde da se u balonu nalaze 72 hotela i gotovo 4.000 vozila za prijevoz sudionika.

Ipak, unatoč svim mjerama prevencije virus se probio i u balon. Više od 300 slučajeva koronavirusa zabilježeno je otkako su sportaši počeli dolaziti, a trećina ih je povezana sa sportašima i dužnosnicima koji su nedavno stigli u Peking, među njima su članica američke bob reprezentacije Elana Meyers Taylor i belgijska olimpijka Kim Meylemans koja se natječe u vožnji skeletona. Čini se da Kinezi nisu zabrinuti i poručuju da je situacija unutar očekivanih brojki koje se mogu držati pod kontrolom.

image

Peking

Fabrice Coffrini/AFP

Unutar zatvorenog balona, covid protokoli dominiraju svakim aspektom života, a uključuju svakodnevno testiranje. Opsežna kontrola zahtijeva ogromne organizacijske napore i radnu snagu, a potpomognuta je tehnologijom kojom se organizatori izuzetno ponose.

U glavnom press centru, radnici u maskama, s naočalama i zaštitama za lice rade zajedno s robotima - prave hamburgere, miješaju koktele, čiste podove i mahnito sve čiste dezinficijensima. Pametne nadzorne kamere prikupljaju pandemijske podatke o svakoj osobi koja uđe u balon. Čim zaražena osoba uđe unutra pale se alarmi i kontaktiraju se svi kontakti.

Kineska strategija 'nula slučajeva korone' istodobno je zbunjujuće komplicirana i previše restriktivna pa dolazi do nepotrebnih komplikacija pri izvršenju jednostavnih zadataka.

Pješačenje se rijetko nudi kao opcija za obilazak zatvorenog balona, čak i kada je u pitanju destinacija udaljena samo nekoliko ulica dalje. Sudionici natjecanja moraju se služiti namjenskim vozilima. U autobusima koji služe za prijevoz unutar balona, vozači su izolirani iza debelog prozirnog stakla koje bi trebalo štititi od virusa, ali je istodobno zvučno neprobojno. Pa tako putnici koji trebaju pomoć prilikom snalaženja u prostoru prisiljeni su vikati preko ekrana ili se oslanjati na gestikulaciju.

- Što se tiče javnozdravstvenih mjera, ovo su najambicioznije, najrestriktivnije Igre u povijesti, rekao je Yanzhong Huang, stručnjak za javno zdravstvo pri Vijeću za diplomatske odnose.

Za vrijeme pandemije, Komunistička stranka je uložila svoj politički legitimitet na sposobnost da suzbije širenje virusa bolje od drugih zemalja, osobito zapadnih demokracija, i sada nije spremna išta riskirati.

Dok pretjerano stroge mjere uzrokuju nepotrebne smetnje na Igrama, posljednje što Peking želi vidjeti je izbijanje epidemije unutar balona, ili još gore, da se omikron proširi na grad i šire.

Službeni moto Zimskih igara, koji iskače na jumbo plakatima i panoima diljem grada glasi 'Zajedno u zajedničku budućnost'. No događaj služi tome samo da ukaže na rastući jaz između Kine i Zapada, piše CNN.

Kontroverze rastu već mjesecima. Aktivisti za ljudska prava pozivale su na bojkot Igara u znak prosvjeda zbog kršenja ljudskih prava u Kini, od nehumanog postupanja prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjima u Xinjiangu, koje Washington naziva genocidom, do gušenja sloboda u Hong Kongu.

Upozorili su i na ušutkavanje kineske teniske zvijezde Peng Shuai nakon što je optužila istaknutog člana partije za seksualni napad. U prosincu su Sjedinjene Države najavile diplomatski bojkot Igara, a potom su uslijedili saveznici poput Britanije, Australije i Kanade. Prošloga tjedna koalicija od više od 200 organizacija pozvala je druge države da se pridruže diplomatskom bojkotu.

image
Daniel Mihailescu

Kina je odbacila kritike i obrušila se na Zapad zbog politizacije Olimpijskih igara. No, to ih nije spriječilo da iskoriste događaj da pošalju vlastitu političku poruku.

Kada je prije dva dana krenula štafeta olimpijske baklje, državni mediji su izvijestili da je kineski vojnik koji je sudjelovao u pograničnoj pucnjavi s pripadnicima indijske vojske izabran da nosi olimpijski plamen. Takav potez odmah je izazvao bijes u Indiji. U četvrtak navečer, dan uoči otvaranja Igara, New Delhi je rekao da će se pridružiti diplomatskom bojkotu.

Prilikom dizanja zastave, svečanost otvorenja bit će značajno drugačija od one iz 2008. godine u Pekingu. U sjeni covida i međunarodnih reakcija, bit će to prigušeniji događaj, s potpuno drugačijim popisom gostiju.

Na svečano otvorenje dolazi više od 20 predsjednika, premijera šefova država i kraljevskih obitelji, a polovica dolazi iz autoritarnih zemalja. Najistaknutiji je svakako ruski predsjednik Vladimir Putin. Čelnici najvećih demokratskih sila neće danas biti u Pekingu.

Prije 14 godina, na otvorenju je bio tadašnji američki predsjednik George W. Bush, a pratio je i neka sportska natjecanja. I njegov otac, bivši predsjednik George H.W. Bush bio je tada u Pekingu.

- Kina je danas drugačija, svijet je drugačiji, rekao je Xu Guqi, povjesničar pri Sveučilištu Hong Kong i autor knjige Olimpijski snovi: Kina i sport 1895.-2008.

Dok su Ljetne Igre u Pekingu predstavljale grandiozni izlazak Kine na svjetsku pozornicu, Peking sada želi reći: "Mi smo ovdje, snažni smo, dovoljno smo moćni, morate se prema nama odnositi s poštovanjem i prihvatiti novu Kinu", rekao je Xu.

U zadnjih 14 godine Kina se etablirala na svjetskoj pozornici kao velesila u usponu. Iako je sada Kina druga gospodarska sila u svijetu, odmah iza SAD-a, mnogi stručnjaci procjenjuju da bi u idućih 30 godina mogla izbiti na vrh. Vojna i tehnološka moć te globalni utjecaj strelovito su rasli zadnjih desetak godina.

image

Susreta Vladimira Putina i Xija Jinpinga u Pekingu

Alexei Druzhinin/AFP

Osjećaj ponosa među kineskim volonterima koji rade unutar olimpijskog balona gotovo da se može opipati. Uglavnom sveučilišni studenti, koji su rođeni tek nekoliko godina prije Ljetnih igara, odrastali su u atmosferi jačanja kineskog gospodarstva.

Nekoliko volontera za CNN je izjavio da je ovo prvi puta da će Lunarnu Novu godinu provesti daleko od svojih obitelji. Baš kao i strani posjetitelji, ni volonteri ne smiju napustiti zatvoreni balon dok ne završe Igre. I to ne prije nego što su 'odradili ' tri tjedna hotelske karantene.

Ipak, mnogi drže da je sve vrijedno truda i odricanja, čak i oni čija je dužnost smrzavati se na temperaturama ispod ništice na autobusnoj stanici blizu skijaških staza, pomažući sudionicima da se lakše snađu u izuzetno zbunjujućem transportnom sustavu.

Drugi moraju podnijeti još težu žrtvu.

U utorak, na Novu godinu, jedna Kineskinja je stajala ispred glavnog press centra u Pekingu mašući dvojici malodobnih sinova iza nekoliko slojeva barikada i ograda.

- Mama, nedostaješ mi. Sretna Lunarna Nova godina, povikao je mlađi sin dok je nekoliko metara dalje mahao.

Za nju to je najduže razdoblje razdvojenosti od svoje obitelji. Angažirana je u organizacijskom odboru Igara unutar balona, a na kraju radnog dana ne smije otići doma. Umjesto toga, živi u hotelu koji je dovoljno blizu da vidi svoj dom.

- Stvarno mi je teško, ja sam majka i nikada od rođena nismo bili razdvojeni na dulji period, Ali jako sam ponosna, isplati se, rekla je.

Primijetila je da je sve drugačije nego prije 14 godina.

- U to vrijeme svi su bili jako uzbuđeni i bila je to samo jedna velika zabava, Sve je puno teže zbog covida ove godine, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58