TEŠKI DANI NA OTOKU

Ogorčeni otac: ‘Biti Židov ovdje vrlo je teško, sve je gore i gore. Pogledajte što su napravili mojoj bebi od pet mjeseci...‘

‘Situacija ovdje nije dobra. London više nije London, a ja se osjećam nesigurno‘

U Londonu su sve češći antisemitski ispadi

 Daniel Leal/Afp

Od početka rata između Izraela i Hamas zabilježen je val antisemitizma diljem svijeta, a iznimka nije ni London odakle dolazi šokantna priča o tome kako je petomjesečnoj djevojčici prekriženo mjesto rođenja - Izrael.

Otac djeteta čiji je rodni list navodno preinačen kako bi se uklonilo spominjanje Izraela, rekao je za Sky News da njegova kći nije učinila ništa loše i da je biti Židov u Ujedinjenom Kraljevstvu ‘jako teško‘.

Israel, otac petomjesečne bebe Ronnie - čiji je rodni list navodno bio preinačen rekao je da taj incident treba zabilježiti te da će se žaliti policiji i smatra da osobu koja je to učinila treba otpustiti.

Israel je razgovarao s novinarima Sky Newsa, a Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je istragu o slučaju nakon što ga je skupina Campaign Against Antisemitism učinila javnim.

Govoreći o incidentu, rekao je:

- Mislim da moja petomjesečna beba nije nikome učinila ništa loše... Osjećao sam se užasno kada sam to prvi put vidio. Morao sam to pogledati još nekoliko puta da bih shvatio što se događa.

Govoreći o porastu antisemitizma u Ujedinjenom Kraljevstvu, otac troje djece je rekao:

- Situacija ovdje nije dobra. Biti Židov u Ujedinjenom Kraljevstvu vrlo je teško. I ne ide na bolje, postaje sve gore i gore. London više nije London, a ja se osjećam nesigurno.

Izrael je rekao da, iako mu je ‘vrlo brz‘ odgovor ministra Cleverlyja dao nadu, ali da se i dalje boji za Židove koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rekao je da vlada mora ponovno provjeriti ljude koji rade u javnom sektoru i da se nije osjećao sigurnim slati dokumente Ministarstvu unutarnjih poslova nakon incidenta.

Govoreći o krivcu, Izrael je rekao kako vjeruje da je na službenike netko ‘krivo utjecao‘.

- Možemo raspravljati je li ono što Izrael radi legitimno ili ne, ali kao prvo, ne možete raspravljati o tome je li Izrael legitiman kao država ili nije.

- Druga stvar je da moja beba ima pet mjeseci. Kakve to veze ima s mjestom gdje joj je otac rođen? Ovo je užasno, tu osobu treba otpustiti, smatra Israel.

- Također, moramo biti sigurni da je ovo negdje zabilježeno, da ljudi znaju da ovaj tip ne može imati osjetljive dokumente, jer on poduzima radnje po svom i svoj rasizam nosi od kuće i nosi to na posao. On je plaćen od mojih poreza, ogorčen je.

Campaign Against Antisemitism istaknula je slučaj istog dana kada je ministar policije Chris Philp dao izjavu u parlamentu u vezi s porastom antisemitskih incidenata u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine.

Philp se pozvao na brojke koje je objavio Community Security Trust (CST), dobrotvorna organizacija koja osigurava sigurnost židovskim školama i institucijama, a koji su otkrili da je u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023. godine zabilježeno više od 4000 antisemitskih incidenata.

- Nema opravdanja za ponašanje navedeno u izvješću CST-a ili ono viđeno u nekim od šokantnih incidenata koji su se nedavno dogodili, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova James Cleverly odgovorio je i rekao da je zatražio od dužnosnika da ‘hitno istraže ovo i da će pobrinuti da se poduzmu odgovarajuće mjere‘.

- Kad god i gdje god se dogodi kriminal koji uključuje antisemitizam, ova vlada očekuje od policije da u potpunosti istraži incident i da surađuje s Kraljevskim tužiteljstvom kako bi se počinitelji priveli pravdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:00