SMIRIVANJE STRASTI

Oglasio se Trump: Nasilja, vandalizma i kršenja zakona NE smije biti. To nije ono za što se zalažem

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu raspravlja o Trumpovu opozivu
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao svoje pristaše da ne pokreću nove nasilne prosvjede koje su neki od njih najavili, dok središte Washingtona sve više nalikuje na vojni logor uoči inauguracije Joea Bidena 20. siječnja.

"U svjetlu izvješća o novim prosvjedima, zahtijevam da NE smije biti nasilja, NE smije biti kršenja zakona, NE smije biti vandalizma bilo koje vrste", pozvao je Trump u izjavi. "To nije ono za što se zalažem, to nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam SVE Amerikance da pomognu u smanjivanju napetosti i smirivanju strasti. Hvala", dodao je.

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu raspravlja o Trumpovu opozivu, tjedan dana nakon nasilnih sukoba na Kapitolu 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi. Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika. Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

Zbog potencijalnih prijetnji nasilnim prosvjedima uoči Bidenove inauguracije, u Washingtonu su razmještene tisuće pripadnika Nacionalne garde i drugih sigurnosnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:13