ROE PROTIV WADEA

Oglasile se Bijela kuća: ‘Biden traži rješenja nakon odluke Vrhovnog suda o pobačaju‘

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji

Joe Biden

 MANDEL NGAN/AFP

Američki predsjednik Joe Biden nastavit će tražiti "rješenja" nakon što je Vrhovni sud poništio presudu kojom se jamčilo pravo na pobačaj u SAD-u, rekla je njegova glasnogovornica, dok Bijela kuća razmatra moguće izvršne uredbe.

"Ništa ne bi moglo popuniti prazninu nastalu ovom odlukom", rekla je glasnogovornica Karine Jean-Pierre novinarima u zrakoplovu Air Force One kojim je američki predsjednik putovao u Njemačku na samit sedam najbogatijih zemalja. "Jedini način da se ta praznina popuni je da Kongres djeluje", dodala je.

Jean-Pierre je rekla da očekuje da će biti pravnih izazova za ograničenja na državnoj razini za žene koje putuju kako bi izvršile pobačaj.

Također je rekla da Biden ne podržava prijedloge za proširenje Vrhovnog suda unatoč tome što se ne slaže s najnovijim presudama o pobačaju i oružju.

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji, što je odluka o pitanju koje izaziva jednu od najogorčenijih podjela u američkom političkom životu.

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je povijesnu odluku u slučaju "Roe protiv Wadea" koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 18:43