NAPADNUTI I NOVINARI

Održan kontroverzni Marš pod zastavama kroz muslimansku četvrt u Jeruzalemu: Čuli se rasistički povici, bilo je i tučnjave

Godišnja parada do Zapadnog zida spomen je na izraelsku okupacije Jeruzalema tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine
 Ahmad Gharabli/Afp

Tisuće Izraelaca u četvrtak su održale vrlo kontroverzni godišnji Marš pod zastavama kroz muslimansku četvrt u jeruzalemskom Starom gradu uz rasističke povike "Smrt Arapima" i tučnjavu s palestinskim stanovnicima, a bilo je i napada na novinare, prenose izraelske novine.

No unatoč nekoliko desetaka slučajeva nasilja i uznemiravanja koje su počinili židovski sudionici te prijetnji terorističkih skupina iz Gaze prije marša, skup se uspio održati bez većeg incidenta, piše The Times of Israel.

Hamas je prije dvije godine ispalio rakete na Jeruzalem u vrijeme marša, što je dovelo do 11-dnevnog rata između Izraela i Gaze.

image
Gil Cohen-magen/Afp
image
Mohammed Abed/Afp
image
Mohammed Abed/Afp
image
Mohammed Abed/Afp

Godišnja parada do Zapadnog zida spomen je na izraelsku okupacije Jeruzalema tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine. No zadnjih godina tu paradu prati govor mržnje i nasilje krajnje desnih židovskih sudionika prema Palestincima i njihovoj imovini.

Osobito napeti aspekt marša pod zastavama je njegova ruta kroz Vrata Damaska i muslimansku četvrt kojima se uglavnom koriste Palestinci.

Kritičari tvrde da je skup osmišljen kako bi se isprovocirali Palestinci koje je izraelska policija prisilila da danas zatvore svoje trgovine.

image
Mohammed Abed/Afp
image

Ministar financija Izraela Bezalel Smotrich tijekom Marša pod zastavama

Hazem Bader/Afp
image
Hazem Bader/Afp
image
Hazem Bader/Afp

Kao što je to činila protekle dvije godine, administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je Izrael da preusmjeri marš tako da on ne prolazi muslimanskom četvrti. No, nije se očekivalo da će to proći s obzirom na to da je prethodna, umjerenija vlada odbila taj zahtjev prošle godine, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu naposljetku je slijedio taj primjer.

Različite skupine sudionika marša pod zastavama sukobile su se, tukle palestinske mještane i maltretirale novinare. Uzvikivali su rasističke povike poput "Smrt Arapima", "Neka izgori tvoje selo" i "Arap je ku*kin sin", dok su plesali blizu Vrata Damaska uoči i za vrijeme skupa u četvrtak poslijepodne.

Na maršu je bilo više od deset članova koalicije, uključujući ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira, dugogodišnjeg sudionika skupa. Gvir je u četvrtak to prvi put učinio kao ministar u vladi, čime je dao dodatni pečat legitimnosti tom događaju. Oko 3.000 policijskih službenika, koje Ben Gvir nadzire bilo je raspoređeno u Starom gradu i oko njega.

image

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir tijekom Marša pod zastavama

Ahmad Gharabli/Afp
image
Mohammed Abed/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Mohammed Abed/Afp

Policija je objavila da je uhitila 10 ljudi još prije službenog početka skupa u 16 sati, a među njima nekoliko ljevičarskih aktivista koji su privremeno blokirali autocestu na Zapadnoj obali izvan Jeruzalema dok su pokušavali spriječiti doseljenike da sudjeluju na maršu. Još nekoliko osoba privedeno je zbog provociranja Palestinaca, rekla je policija.

Uglavnom su u maršu sudjelovali religiozni tinejdžeri, od kojih su mnogi dovezeni autobusima iz sjemeništa. Odredile su se odvojene rute za muškarce i žene kako bi se izbjeglo da zajedno plešu.

Deseci Židova i Arapa prosvjedovali su protiv marša pod zastavama u Jaffi, na skupu posvećenom i borbi protiv deložacije arapskih stanovnika iz njihovih domova iz javnog stambenog projekta Amidar.

image
Mohammed Abed/Afp
image
Hazem Bader/Afp
image
Said Khatib/Afp

Novinar Haaretza Deiaa Haj Yahia pogođen je kamenom u glavu, piše taj list u online izdanju. Pogodili su ga sudionici procesije u blizini Vrata Damaska, ulaza u muslimansku četvrt Starog grada.

Demonstranti su bacali kamenje i boce prema skupini stranih novinara, uključujući arapske novinare. U napadu je ozlijeđeno nekoliko novinara i fotografa i pružena im je liječnička pomoć na licu mjesta, dodaje Haaretz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:59