PROTIVNICI NA NOGAMA

ODLUKA EU DA PRODULJII DOZVOLU ZA GLIFOSAT IZAZVALA BIJESNE REAKCIJE Sporni herbicid poljodjelci će moći koristiti još pet godina

Prosvjednici u Bruxellesu reagiraju nakon odluke o produljenju dozvole za uporabu glifosata
 Yves Herman / REUTERS

Zemlje članice EU-a pristale su u ponedjeljak na žalbenom odboru produljiti na 5 godina dozvolu za uporabu glifosata, što je naljutilo protivnike tog spornog herbicida. Ovo je veliko iznenađenje, tri tjedna prije nego istekne licencija koja je na snazi, jer su se podjele činile nepremostive. Presudna je bila odluka Njemačke da prihvati prijedlog Europske komisije.

Ovaj put prijedlog je prihvatilo 18 zemalja - u prošlom krugu bilo ih je 14 - što je omogućilo da se dosegne granica od nešto više od 65 posto stanovništva EU-a nužnih za kvalificiranu većinu. Prošli put Berlin je bio suzdržan. No ovaj zaokret je potaknuo napetost u njemačkoj koaliciji na odlasku između konzervativaca i socijaldemokrata, u trenutku kada pokušavaju pregovarati o novom savezu.

Socijaldemokratska ministrica za okoliš Barbara Henricks, protivnica herbicida, optužila je kolegu u ministarstvu poljodjelstva, konzervativca iz političke obitelji Angele Merkel koji je dao odobrenje, da je prekoračio svoje ovlasti, rekavši da se u sadašnjoj koaliciji dogodio "gubitak povjerenja".

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će glifosat biti zabranjen u Francuskoj "najkasnije za tri godine". "Unatoč pretpostavci o sukobu interesa, disfunkcionalnosti europskih agencija i falsificiranju znanstvenih studija, Europska komisija je stala na stranu industrije a na štetu potrošača i javnog zdravstva", izrazila je žaljenje francuska eurozastupnica Michele Rivasi (zeleni).

Poljodjelci se rado koriste glifosatom zbog njegove djelotvornosti i niske cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 16:54