LEKCIJA O PONIZNOSTI

Odlaskom Jacinde Ardern svijet će biti lošije mjesto: Nema tog muškarca koji će se povući s vlasti na takav način

Premijerka Novog Zelanda odstupa u veljači kako bi Laburistička stranka imala dovoljno vremena pripremiti se za izbore u listopadu

Jacinda Ardern

 Marty Melville/AFP

"Nanijela bih štetu stanovništvu Novog Zelanda kad bih ostala na položaju premijerke", rekla je u četvrtak Jacinda Ardern, prenose mrežna izdanja lokalnih medija.

"Dala sam sve od sebe kao premijerka, ali taj mi je posao također puno oduzeo. Ne možete i ne biste trebali raditi posao ako nemate pun rezervoar, plus malo rezerve za one neplanirane i neočekivane izazove koji neizbježno dolaze", rekla je gospođa Ardern.

Andrea Papuc u The Washington Postu istup novozelandske premijerke popratila je tekstom naslovljenim "Jacinda Ardern daje svijetu lekciju o poniznosti" sažimajući veličinu čina ove velike političarke.

Nema tog muškarca koji će se povući ni nakon desetljeća na vlasti na takav način, priznajući da nema dovoljno energije da obavi posao. Ima i žena koje su se grčevito držale položaja, Hillary Clinton jedna je od njih. I zato bi objava gospođe Ardern mogla biti prekretnicom u politici. Još jednom, jer je barijere probijala cijelom karijerom. Kad je postala premijerkom, bila je najmlađa šefica vlade u povijesti Novog Zelanda. Druga je šefica neke vlade koja je rodila tijekom mandata, prva je bila bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto. Ostat će zabilježeno da je s tromjesečnom kćeri sudjelovala u radu Opće skupštine UN-a.

Vrijednost njezinom potezu daje trenutak - a u politici je odabir pravog trenutka jedna od presudnih kvaliteta: odstupit će u veljači kako bi Laburistička stranka imala dovoljno vremena pripremiti se s novim liderom za izbore u listopadu. Svi će se tad još sjećati njezinog emotivnog istupa što će donijeti nekoliko postotaka laburistima.

Sam Neill, poznati glumac koji je kao dijete iz Sjeverne Irske došao na Novi Zeland, dao je novu dimenziju odluci premijerke: "Bilo je sramotno i neugodno kako su je tretirali posljednjih mjeseci. Svi ti nasilnici, ženomrsci, ogorčeni. Zaslužila je puno bolje. Sjajna liderica. Hvala, premijerko". U studenome prošle godine novinar je pitao finsku premijerku Sannu Marin je li došla u posjet gospođi Ardern zato jer su slične dobi.

Premijerski mandat gospođe Ardern bio je zahtjevan i zato je razumljivo da se želi povući. Počelo je strašnim terorističkim napadom na džamiju u Christchurchu kad je ubijena 51 osoba. Uslijedila je javnozdravstvena kriza u kojoj se Novi Zeland profilirao kao jedna od zemlja jako dobrog pristupa iako mjere nisu bile blage: 2500 smrti povezanih s virusom na 5 milijuna stanovnika.

Odlaskom Jacinde Ardern svijet će biti lošije mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:51