SPOR OKO DOZVOLA

Odgovor Parizu na prijetnje odmazdom: London će pozvati na konzultacije francusku veleposlanicu

Francuska je rekla da njezinim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama
Luka La Havre
 Martin Bertrand/Afp/Profimedia

London je u četvrtak objavio da želi pozvati francusku veleposlanicu na konzultacije, kao odgovor Parizu na njegove prijetnje o odmazdi zbog premalo dozvola za ribolov.

Pariz zamjera Velikoj Britaniji da je ribarima nakon brexita dala premalo ribolovnih dozvola.

Šefica britanske diplomacije Liz Truss smatra da su akcije koje razmatra Francuska "neopravdane" i naložila je svojoj državnoj tajnici zaduženoj za Europu Wendy Morton "da pozove francusku veleposlanicu", navela je glasnogovornica britanske vlade u priopćenju.

"Ponavljamo da je vlada odobrila 98 posto zahtjeva za dozvole plovila EU-a za ribolov u vodama Velike Britanije", dodala je glasnogovornica, pozivajući se na podatak koji Francuska osporava i govori o 90 posto.

Francuska je rekla da njezinim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Europske unije.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. studenoga ako neće biti potrebnog napretka u ribolovnom sporu s Britanijom, rekavši da radi na drugom krugu koji bi mogao utjecati na opskrbu električnom energijom njezina susjeda.

Francuska bi mogla pojačati granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćujući njezinim ribarskim brodovima pristup određenim lukama i pojačati provjere kamiona koji voze između dviju zemalja, navodi se u zajedničkom priopćenju francuskog ministarstva pomorstva i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:56