OVO NIJE OČEKIVALA

Odgovor koji je Putinovu ‘željeznu lutku‘ na ruskoj TV ostavio bez riječi: ‘Napredujemo 3 cm na dan!‘

Skabejevoj se u emisiju javio ratni dopisnik Komsomolskaje Pravde, ruski novinar Dmitrij Stešin, te ju prilično iznenadio odgovorom
 Screenshot

Olga Skabejeva, poznata ruska televizijska voditeljica, politička komentatorica te istaknuta Putinova propagandistica, doživjela je prilično neugodan trenutak u svojoj emisiji na ruskom državnom kanalu Rusija 1.

Naime, Skabejevoj se u emisiju, kako je napisano "negdje s prve linije fronte u Donbasu", javio ratni dopisnik Komsomolskaje Pravde, ruski novinar Dmitrij Stešin. - Bismo li mogli zauzeti koje naselje u bliskoj budućnosti ili trenutno računamo na napredovanje u metrima i kilometrima? Napredujući vrlo polako... - pitala je Skabejeva svog gosta.

- Dopustite mi da citiram svog prijatelja, snajperista koji je mjesecima bio raspoređen u okolici Donjecka. ‘Napredujemo tri centimetra na dan’, to je njegova rečenica - odgovorio je Skabejevoj Stešin. Na kraju je još dodao: - Bez komentara.

Nakon ovog, šokirana Skabejeva nije imala više pitanja za svog gosta nego je zaključila razgovor, javlja na Twitteru novinar BBC-ja Francis Scarr koji redovito izvještava o najzvučnijim propagandnim momentima s ruskih televizija.

Kako smo ranije pisali, Olga Skabejeva je TV prezenterica koja zajedno s mužem Jevgenijem Popovom vodi središnju emisiju "60 minuta" na državnom kanalu Rusija 1.

Skabejeva neprestano apelira da se drastično eskaliraju ruski napadi u Ukrajini te da se "cijeli NATO demilitarizira". Nije stoga čudno da su njezini nadimci "glavni propagandist", "specijalni odred ruske državne televizije" i "željezna lutka Putinove televizije".

Skabejeva, piše CNN, ima dugu povijest šovinističkih, patriotskih, provladinih, nekritičkih i očigledno skandaloznih izjava.

Posljednjih mjeseci ističe se neobuzdanim tiradama o ruskim vojnim podbačajima u Ukrajini, fabriciranim storijama o zapadnjačkim liderima te širenjem teorija urote o tome da je ukrajinska vojska odgovorna za masakr civila u Buči.

Osim toga, govorila je da će tolerancija LGBT populacije na Zapadu značiti da će Zapad "ostati bez ljudi jer će se prestati reproducirati"; da će Rusija morati "denacificirati i transfašiste"; te da je "i priroda na strani Rusije" za vrijeme zadnjeg toplinskog vala u Europi.

"Ona je čudovište", smatra Vasilij Gatov, znanstvenik koji istražuje ruske medije za Annenberg Center on Communication Leadership and Policy na američkom Sveučilištu USC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00