‘CRVENE LINIJE‘

Odbrojavanje do prijelomne točke: ‘Imamo još točno 4 tjedna da zaustavimo Ruse ili će pregaziti Ukrajinu‘

Rusija je posljednjih tjedana okupila oko 100.000 vojnika i naoružanje u blizini svoje granice s Ukrajinom

Ukrajinska vojska

 Aleksander Gayuk

Bijela kuća vjeruje kako ima "rok od četiri tjedna" da spriječi potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu nakon što je Moskva zaprijetila da će odgovoriti "vojnim sredstvima" ako se njezini sigurnosni zahtjevi prema Zapadu ne shvate ozbiljno.

Američki predsjednik Joe Biden zadužio je svoj tim za nacionalnu sigurnost da pokuša odvratiti Kremlj od mogućeg napada na Ukrajinu prije nekoliko mjeseci, kad je Rusija počela gomilati vojnike blizu granice s Ukrajinom, izvijestio je CNN kasno u nedjelju, kako prenosi The Telegraph.

"Ono što smo radili vrlo je proračunato", rekao je za CNN neimenovani visoki američki dužnosnik. "Ali imamo samo otprilike četiri tjedna, računajući od sada" da to izvedemo, dodao je.

U rijetkoj javnoj gesti, rusko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna otkrilo nacrt sigurnosnog sporazuma sa SAD-om i NATO-om, obznanivši time ruske 'crvene linije' kada je riječ o europskoj sigurnosti.

Od Washingtona još ništa

Najviši ruski dužnosnici potvrdili su u ponedjeljak kako još nisu čuli ništa od Washingtona o svojim prijedlozima.

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je novinskoj agenciji Interfax kako je Moskva i dalje spremna čekati službenu reakciju iako, kako je rekao, nije siguran "u kojem će obliku ona biti".

image

Satelitska snimka ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom

Handout/Satellite image

Neki od prijedloga navedenih u dokumentima u osam točaka - uključujući zahtjev NATO-u da zabrani bivšim sovjetskim državama poput Ukrajine da se pridruže savezu - opisani su kao neodrživi i u temelju proturječni NATO-ovim načelima.

Moskva inzistira da NATO-ove trupe i vojne aktivnosti u blizini njezine granice ugrožavaju sigurnost Rusije te je naglasila da će upotrijebiti "vojna sredstva" kako bi potisnula moguće širenje NATO-a na istok.

CNN je u nedjelju izvijestio o užurbanim diplomatskim aktivnostima SAD-a, uključujući odlazak direktora CIA-e Williama Burnsa u Moskvu u studenom, kao dio napora Bidenove administracije da odvrati Rusiju od napada na Ukrajinu.

Sjedinjene Države također se bave skiciranjem sankcija protiv Rusije, koje bi trebale stupiti na snagu ukoliko Moskva odluči nastaviti smjerom koji bi mogao dovesti do invazije.

Danilov: Ne vidimo neposrednu opasnost

SAD je, međutim, imao poteškoća u priključivanju svih članica Europske unije sankcijama koje bi također mogle uključivati zabranu ruskim državnim bankama da imaju otvorene devizne račune u SAD-u i zabranu Rusiji da koristi sustav bankovnih prijenosa SWIFT.

Komentirajući izvješće CNN-a, Rjabkov se požalio da SAD "vjerojatno nema što drugo raditi" osim da radi na planu obrane Ukrajine od ruske agresije, dodajući da se "(Ukrajina) nema od čega braniti".

On je pozvao Washington da sjedne na razgovor, opisavši rusku sigurnosnu zabrinutost kao "hitno pitanje koje se mora riješiti bez odgađanja".

U Kijevu je predsjednik ukrajinskog vijeća za sigurnost i nacionalnu obranu Oleskij Danilov rekao kako Ukrajina ne planira uvesti izvanredno stanje te ne vidi neposrednu opasnost od ruskih vojnika na granici.

No, kako je rekao Danilov u ponedjeljak za internetsku stranicu Apostrof, to bi se moglo promijeniti preko noći.

Rusija je 2014. anektirala poluotok Krim i Ukrajina se još bori protiv separatista na istoku zemlje, koje podržava Moskva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 12:23