ŽIVI U PARIZU

Odbjegli bankar osuđen na doživotni zatvor zbog krađe milijardi: ‘Ja sam digao revoluciju u Kazahstanu!‘

Abljazov se pohvalio da stoji iza kazahstanskih prosvjeda te da je na svakodnevnoj vezi s prosvjednicima koji ga stalno pitaju za upute

Muhtar Abljazov

 Martin Bureau/AFP

Odbjegli kazahstanski bankar i oporbeni političar Muhtar Abljazov iz svog pariškog egzila proglasio se liderom pobune i prosvjeda koji su neposredno nakon Nove godina zahvatili srednjoazijsku državu Kazahstan. Abljazov se pohvalio agenciji Reuters da on stoji iza kazahstanskih prosvjeda te da je na svakodnevnoj vezi s prosvjednicima koji ga stalno pitaju za upute.

Muhtar Abljazov pozvao je Zapad da reagira na ono što se događa u njegovoj zemlji jer, ostane li po strani, kako je rekao, Vladimir Putin podredit će Kazahstan svojim interesima i od "Kazahstana načiniti novu Bjelorusiju".

Muhtar Abljazov, bivši vlasnik banke BTA i dio vladajuće klike oko Nazarbajeva, u Kazahstanu je prije nekoliko godina optužen za pronevjeru čak 4,5 milijardi dolara s računa vlastite banke (neki ruski izvori navode 7,5 milijardi) za što je, u odsutnosti, osuđen na doživotni zatvor, a nedavno je i u Rusiji, zbog financijskih malverzacija i "muljanja" s kreditima ruskih banaka, osuđen, također u odsutnosti na 15 godina zatvora.

BTA banka bila je najveća u Kazahstanu te jedna od najvećih na prostoru bivšeg SSSR-a.

Abljazov se potom smjestio u Francuskoj gdje je 2020. godine dobio politički azil, iako se činilo da će biti 2016. godine izručen Kazahstanu, a Pariz je odbio zahtjeve za izručenjem koji su dolazili i iz Nur Sultana i iz Moskve. Ruski prokremaljski mediji već navode da se Abljazov nalazi u Kijevu, odakle je planirao nasilje i nastojao srušiti "legalno izabranu vlast".

Komsomolskaja pravda navodi da je Abljazov od prošle godina u Ukrajini te da je tamo prebacio sjedište svog oporbenog pokreta Demokratski izbor Kazahstana. Pokretu je zabranjeno djelovanje na području Kazahstana, a ministarstvo pravosuđa proglasilo ga je "ekstremističkom organizacijom".

Moskovski list navodi kako je teško povjerovati da je Abljazov "organizator prosvjeda" koji su buknuli zbog povećanja cijena goriva, ali navode da je iskoristio situaciju i nezadovoljstvo prosvjednika za pokušaj puča i nasilno svrgavanje vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:36