EKSPLOZIVNI INTERVJU

Od početka rata u Ukrajini saveznici su strahovali od velike eskalacije. A onda je šef NATO-a izrekao ovu rečenicu...

‘Svaki će saveznik odlučiti hoće li isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici imaju različite politike‘

Jens Stoltenberg

 Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je u Bruxellesu intervju za RadioFreeEurope/Radio Liberty u kojem je iznio svoje viđenje daljnjeg tijeka rata na istoku Europe, a zanimljivo je njegovo viđenje uloge aviona F-16 u tome.

Na pitanje kada će Ukrajina moći rasporediti borbene zrakoplove F-16, Stoltenberg je rekao da se to ne može reći. Ponovio je da svi ukrajinski saveznici žele da oni budu tamo što je prije moguće, ali je rekao da će učinak F-16 biti jači ako su piloti dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljeno, piše RadioFreeEurope.

"Dakle, mislim da moramo slušati vojne stručnjake da bismo točno odredili kada će saveznici biti spremni započeti sa slanjem i isporukom F-16", rekao je. "Što prije to bolje."

Ukrajina je aktivno tražila borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila ruskoj zračnoj nadmoći. Sjedinjene Države su u kolovozu odobrile slanje F-16 u Ukrajinu iz Danske i Nizozemske čim završi obuka pilota.

Svaki će saveznik odlučiti hoće li isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici imaju različite politike, rekao je Stoltenberg.

Ali u isto vrijeme, rat u Ukrajini je rat agresije, rekao je, i Ukrajina ima pravo na samoobranu, uključujući napade na legitimne ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine, kazao je Stoltenberg za RadioFreeEurope/Radio Liberty. Od početka rata u Ukrajini saveznici su oklijevali slati oružje koje bi moglo doseći ciljeve u Ukrajini. Znakovito je da je šef NATO-a ovom izjavom napravio veliki presedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:48