IZRUČENA

OD PARTY DJEVOJKE, PREKO VOJSKE DO - DŽIHADA! Lisa je nekad pratila predsjednicu na službenim letovima, a danas je vode u zatvor s pokrivačem na glavi

 
Lisa Smith
 screenshot Youtube BBC

Lisa Smith, Irkinja koja se preobratila na Islam i otputovala u Siriju, u nedjelju je izručena Irskoj i sada je na ispitivanju o njezinim navodnim terorističkim aktivnostima, javlja BBC.

Bivši irski premijer Bertie Ahern pamti Lisu Smith kao 'ljupku damu' koja je voljela svoj posao. Ta 38-godišnjakinja koja je uhićena zbog sumnje na terorizam, bila vojnikinja koja je radila na državnom letu irske vlade te je irskog premijera i bivšu predsjednicu Mary McAleese pratila na njihovim službenim letovima.

Lisa Smith rođena je u Dundalku u okrugu Louth, a irskoj vojsci i zračnim snagama se pridružila 2000. godine, nakon što je napustila školu.

Prije osam godina se u intervjuu za jedne irske novine opisala kao party djevojku koja je povremeno znala previše popiti, pušiti marihuanu i uzeti ecstasy. Život joj se promijenio kad se preobratila na Islam. Udala se, no taj se brak brzo raspao. U Siriju je otišla 2015. godine. Tamo se udala za jednog britanskog borca i s njim dobila kćer.

Kasnije je živjela u izbjegličkom kampu pod kontrolom Kurda.

U intervjuu za BBC snimljenom u tom kampu, rekla je da ona nije bila uključena u borbe, a tvrdi da nije ni obučavala djevojke kako koristiti oružje.

U nedjelju ujutro je deportirana iz Turske, a navodno su irski vladini dužnosnici i pripadnici irske elitne vojske Ranger Wing tjednima boravili u Turskoj i pripremali sve za njezin povratak.

U nedjelju su Lisa Smith i njezina kći stigle u Dublin. Na dolasku su ih pokrili ružičastim pokrivačem, a zatim ih premjestili u vozilo za čekanje.

Irska je policija priopćila da se o djetetu sada brine rodbina, a Lisa Smith je na ispitivanju zbog sumnji na teroristička djela.

Detektivi s njom razgovaraju o njezinim aktivnostima, kretanjima, komunikaciji i kontaktima koje je imala putem Interneta, kao i osobnim kontaktima i Africi, Europi i na Bliskom istoku i Irskoj, otkako se preobratila na Islam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:27