LUSTRACIJA

OD ČINOVNIKA DO MINISTARA Ukrajinci provjeravaju lojalnost milijun državnih službenika

 AFP

KIJEV Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u srijedu da će biti provjerena lojalnost milijun državnih službenika, uključujući one u redovima vlade, u skladu s novim zakonom kako bi se iskorijenila koruptivna praksa koja potječe iz prijašnje svrgnute administracije, objavio je portal Ukrainske pravde.

'Prema našim procjenama, milijun raznih vrsta činovnika, državnih službenika, potpast će pod ovaj zakon, uključujući cijeli sastav vlade, ministarstvo unutarnjih poslova, obavještajne službe, ured tužitelja', rekao je Jacenjuk na sjednici vlade.

'Sva tijela središnje vlasti koja su radila u vrijeme predsjednika Viktora Janukoviča spadaju pod ovaj zakon', istaknuo je.

Jacenjuk je zatražio hitnu uspostavu povjerenstva za provjeru članova vlade, zamjenika ministara i svih čelnika organa središnje izvršne vlasti koje imenuje vlada kako bi se ispoštovao zakon o lustraciji.

Takva povjerenstva moraju se oformiti u svakom ministarstvu. Vrhovna Rada, ukrajinski parlament, usvojila je u utorak zakon o lustraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:13