RASISTIČKI ISPAD

Od austrijskog premijera traži se da protestira kod Orbana zbog njegovih izjava

"Europska unija se mora i dalje u najvećoj mogućoj mjeri distancirati od Orbanovog rasističkog stava"

Viktor Orban

 Gabriel Bouys/Afp

Međunarodni odbor Auschwitz zatražio je u utorak austrijskog premijera Karla Nehammera da na sastanku s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom izrazi nezadovoljstvo zbog komentara o miješanju rasa i neukusnog vica o plinu i Nijemcima.

"Međunarodni odbor Auschwitz šokiran je i alarmiran Orbanovim rasističkim ispadima i u svezi s tim od austrijskog premijera Karla Nehammer očekuje da gostu iz Mađarske dade do znanja kako se njegovi rasistički izleti u prošlost i budućnost Europe doživljavaju unutar Europske unije", rekao je potpredsjednik tog tijela Christoph Heubner.

Nehammer (Austrijska narodna stranka ÖVP) treba se s mađarskim premijerom sastati u četvrtak i prvi je od "europskih kolega" koji će biti u prilici reagirati na Orbanov govor održan proteklog vikenda.

"Europska unija se mora i dalje u najvećoj mogućoj mjeri distancirati od Orbanovog rasističkog stava i pokazati svijetu da Orban u Europi nema budućnosti", rekao je Heubner.

Te Orbanove riječi podsjećaju ljude koji su preživjeli holokaust na "mračna vremena izolacije i progona", rekao je.

Viktor Orban je u subotu u rumunjskom mjestu Baile Tusnad pred svojim pobornicima govorio o "miješanju rasa" ukazujući pritom na europske narode i "došljake izvana".

U istom govoru Orban je i trenutnu krizu s plinom povezao s njemačkom prošlošću aludirajući pritom na holokaust i vladavinu nacionalsocijalista.

"Tu je, na primjer, najnoviji prijedlog Europske komisije koji predviđa da svatko svoju potrošnju plina smanji za 15 posto. Ja ne vidim kako bi to moglo biti ostvareno uz prisilu, iako za to otprije postoji njemački Know-How", rekao je Orban, kako je prenijela novinska agencija APA koja navodi da se time aludira na plinske komore u koncentracijskim logorima.

Austrijski kancelar Karl Nehammer do sada se nije izjasnio o Orbanovim izjavama proteklog vikenda.

Nehammer je putem Twittera poručio da se raduje susretu s Orbanom i ukazao na slaganje s Mađarskom kada je u pitanju borba protiv ilegalne migracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:38