TRAGEDIJA U MIAMIJU

Očajnička potraga za 159 stanara, eksperti još 2018. zavapili: ‘Zgrada puca, hitno je sanirajte!‘

Sonarni zvučni uređaji s različitih područja otkrili su znakove da se ispod ruševina nalazi još preživjelih
 Chandan Khanna/AFP

Spasioci su jučer cijeli dan tragali za ljudima koji se vode kao nestali nakon rušenja stambene zgrade Champlain Tower South u Surfsideu u Miamiju, koja se spontano urušila u četvrtak u rano ujutro.

Otad ne prestaju tragati za preživjelima u ruševinama dok se pojavljuju detalji o ljudima koji se vode kao nestali. Preživjelo je 102 ljudi, od kojih je 35 spašeno iz ostataka zgrade, dvoje ispod ruševina. Za njih najmanje 159 i dalje se traga, iako je riječ o podacima koji se mijenjaju iz sata u sat. Za četvero je, nažalost, pouzdano utvrđeno da su mrtvi, prema ABC-ju.

Uznemirena rodbina okupila se oko društvenog centra u Surfsideu kako bi pronašla najmilije ili su se vozili od jedne od druge bolnice pokazujući fotografije nestalih. Čini se da je nestalo 20 državljana Izraela, deset iz Argentine, šest iz Paragvaja, šest iz Kolumbije i četiri iz Venezuele, prema navodima diplomatskih predstavništava i vijesti iz tih zemalja.

image
Joe RaedleGetty Images/AFP

Izvanredno stanje

Britanski mediji javljaju kako se smatra da je među nestalima britanska obitelj, roditelji i njihova jednogodišnja kći. Među nestalima je pet rođaka Silvane Abdo, prve dame Paragvaja. Paragvajski ministar vanjskih poslova Euclides Acevedo rekao je lokalnim medijima da Abdina sestra Sophia López Moreira još nije pronađena. Moreirin suprug i njezino troje djece također su nestali.

image
Chandan Khanna/AFP

Očevici koji žive u blizini izjavili su da su odjednom čuli zvukove poput grmljavine ili potresa, a zatim povike ljudi. Prolaznik Nicholas Balboa bio je pokraj mjesta nesreće kada se dogodila tragedija i mogao je čuti kako netko vrišti. Po glasu je to bio tek dječačić.

"Vidio sam ruku koja je virila iz ruševine, vrištao je: Možete li me vidjeti?" ispričao je Balboa za CBS.

Dvojica muškaraca pokušala su očistiti razbijeni beton i čelik prije dolaska policije kako bi oslobodili dijete uz pomoć svjetla na mobitelu.

"Samo je vrištao: Ne ostavljajte me", rekao je Balboa.

image
Joe RaedleGetty Images/AFP

Desetogodišnje dijete je jedna od dvije osobe koje su žive spašene iz ruševina. Spašena je i žena, ali joj se na mjestu trebala amputirati noga kako bi je se oslobodilo.

image
Eva Marie Uzcategui/AFP

Freddy Ramirez, ravnatelj Policijske uprave u Miami-Dadeu, rekao je da službe čine sve što mogu kako bi informirale obitelji. "Svi smo u ovome zajedno. Držite se zajedno i molite zajedno. Kako budemo išli dalje, bit će sve teže", dodao je Ramirez.

Izvanredno stanje proglašeno je kad je Federalna agencija za upravljanje izvanrednim situacijama (FEMA) stigla da pomogne u naporima u potrazi te pruži pomoć i sklonište za spašene. Vatrogasne službe obučene za spas od potresa prve su reagirale na mjestu nesreće. Koristili su pse i dronove kako bi pomogli u potrazi i kopanju tunela ispod razbijenog betona i čelika. Pomoćnik šefa operacija vatrogasnog spašavanja u Miami-Dadde, Ray Jadallah rekao je da su sonarni zvučni uređaji s različitih područja unutar krhotina otkrili znakove da se ispod ruševina nalazi još preživjelih. Vatrogasci su radili neprestano u pratnji inženjera koji su postavili seizmičke uređaje na ostatak oštećene zgrade kako bi nadzirali rizik od daljnjeg pomicanja i pucanja.

image
Chandan Khanna/AFP

Prazne dječje sobe

Na rubovima urušene zgrade mogli su se vidjeti dijelovi prostorija, uključujući prazne dječje sobe, kuhinje i uništeni namještaj. Uzrok rušenja zgrade još nije poznat. Stambena dvanaesterokatnica, sagrađena 1981. godine, srušila se u četvrtak oko 1.30 sati po lokalnom vremenu. Dužnosnici su rekli da će inženjeri istražiti uzrok nakon akcije spašavanja i potraga, a to bi moglo potrajati do tjedan dana. Propadanje je zahvatilo 55 od 136 stanova. Na videosnimci koju su snimile sigurnosne kamere na suprotnoj zgradi vidi se kako svi katovi klize na zemlju, ostavljajući iza sebe veliki oblak prašine.

image
Chandan Khanna/AFP

Teška oprema

Charles Burkett, gradonačelnik Surfsidea, rekao je:

"Bojimo se da bi zgrada mogla biti u opasnosti od dodatnog urušavanja".

Barry Cohen ostao je zarobljen u svom stanu nakon što su se stepenice u zgradi srušile.

"Bila je to samo hrpa prašine, ruševina i boje koja je pala sa stropova", rekao je za CNN. Dok je čekao vatrogasno vozilo, zgrada se i dalje tresla.

image
Chandan Khanna&AFP

"Pomislio sam da bismo svakog trenutka mogli biti ispod iste hrpe ruševina", dodao je.

Lokalno stanovništvo prenijelo je da je dizalica bila smještena ispred stanova sagrađenih 1980-ih otprilike dva tjedna prije dogradnje krova i podizanja teške opreme na krov. Inženjer s međunarodnog sveučilišta Florida Shimon Wdowinski također je teoretizirao da je uzrok možda spuštanje tla. Prema studiji koju je proveo 90-ih godina, zgrada je tonula brzinom od oko dva milimetra godišnje. Dužnosnici su odbili spekulacije prije službene istrage.

Ron DeSantis, guverner Floride, odao je počast spasiocima koji su odbili odustati usprkos grmljavinskim olujama i iscrpljujućim uvjetima.

"Brz odgovor bio je vrlo važan i mislim da je spasio živote", rekao je.

"Želim zahvaliti ljudima na hrabrosti. To je stvarno tragična situacija. Nadat ćemo se najboljem, ali moramo se pripremiti i na neke loše vijesti upravo s obzirom na razinu uništenja kojoj svjedočimo".

image
-City of Miami Fire-Rescue/AFP
image
Chandan Khanna/AFP

Inženjeri još 2018. upozoravali: Zgrada puca, potrebno ju je sanirati!

Tri godine prije smrtonosnog urušavanja stambene zgrade na jugu Floride stručni konzultant je upozorio da postoje dokazi "velikog strukturnog oštećenja" betonske deke ispod bazenske platforme te velike pukotine i osipanje betona u podzemnoj garaži, izvijestio je u subotu The New York Times.

Velik dio dvanaesterokatnice u predgrađu Miamija Surfisedu urušio se iznenada rano ujutro u četvrtak dok su stanari spavali. Uzrok nesreće još nije poznat.

Potvrđeno je da je poginulo četvero ljudi, a za 159 se još ne zna gdje su. Potraga za njima još traje.

The Times navodi da je konzultant, inženjer Frank Morabito, u izvješću od listopada 2018. upozorio na probleme, na osnovi čega je izrađen projekt sanacije čija je provedba trebala započeti uskoro, više od dvije i pol godine nakon što su upravitelji zgrade upozoreni.

Upravitelj zgrade objavio je dio tih problema nakon nesreće.

No dužnosnici Surfsidea u petak su objavili Morabitovo izvješće koje je otkrilo pune razmjere štete na betonu i armaturi, navodi list.

Većinu oštećenja uzrokovala je vjerojatno višegodišnja izloženost korozivnom slanom zraku na obali južne Floride.

Morabito u izvješću nije iznio nikakve naznake da bi se zgrada mogla srušiti, ali je istaknuo da su potrebni popravci kako bi se "sačuvao strukturni integritet" zgrade i njenih 136 stanova.

"Premda je dio oštećenja manji, većinu oštećenja betona mora se popraviti u primjerenom roku", napisao je Morabito o oštećenjima u blizini temelja zgrade stare 40 godina, prenosi list.

List citira Kennetha S. Direktora, odvjetnika koji zastupa upravitelja zgrade, koji je ovaj tjedan kazao da je sanacija zgrade trebala započeti uskoro, na osnovi projekta izrađenog ove godine.

On je naglasio da bi se proces sanacije zgrade vodio drugačije da su vlasnici znali da korozija i osipanje betona, koji su u blagom obliku relativno česti u mnogim priobalnim zgradama, predstavljaju ozbiljnu prijetnju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:40