‘TERORIZIRAJU SVE‘

Očajni stanovnici pitoresknoga gradića u Toskani: ‘Insekti su nas pregazili, ovo je psihološki užas!‘

Ugostiteljski objekti morali su ugasiti vanjska svjetla, a rezervacije za večere sad primaju samo do 21 sat. Posao im je pao za 60%

ilustrativna fotografija Orbetella u Toskani

 Profimedia

Vlasti Orbetella u talijanskoj Toskani morale su apelirati na stanovnike da zatvaraju prozore i suzdrže se od druženja na otvorenome dok se grad bori s najezdom mušica koje tjednima "teroriziraju" lokalno stanovništvo i turiste.

Vlasnici restorana i barova u Orbetellu žale se kako su im poslovi teško pogođeni jer gosti izbjegavaju izlaziti na večere.

- Prisiljeni smo zatvoriti dva sata ranije nego inače. Nažalost, ovo je naša sezona 2022. - rekao je vlasnik jednoga lokala za Corriere della Sera, a prenosi The Guardian.

Neki objekti morali su ugasiti vanjska svjetla, a rezervacije za večere sad primaju samo do 21 sat, no situacija nije ništa bolja.

- Posao je pao za 60% unatoč ovim mjerama. Te mušice u restoranima na otvorenome izazivaju strašan psihološki užas. Tisuće njih okuplja se oko žarulja, a između vanjskih stolova kreću se poput nekakva uznemirujućega vala - kaže Marco Di Pietro, vlasnik restorana Ovosodo.

La Repubblica je citirala posjetitelja iz Rima koji tvrdi kako su Orbetello "potpuno pregazili insekti".

- Zadnjih mjesec dana postalo je nemoguće hodati gradom, večerati ili popiti aperitiv vani. Situacija je jučer bila toliko ekstremna da su mnoge trgovine i restorani bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata već oko 21 sat - ispričao je dotični muškarac.

Biolog Mauro Lenzi kaže kako je najezda mušica povezana s visokim temperaturama koje su smanjile prisutnost njihovih prirodnih predatora, a to su prvenstveno žabe, šišmiši i razne ptice.

Vlasti su najavile kako će u srijedu još jednom - već četvrti put u nekoliko tjedana - dezinficirati grad. No stanovnici se žale kako je ove godine preskočena dubinska dezinsekcija, koja se obično provodi u proljeće.

I obližnji primorski grad Castiglione della Pescaia ima problem s insektima - ondje pak "teror" provode rojevi osa.

- Danas je teško pronaći rješenje za problem koji je očito trebao biti riješen ranije. Mogu samo reći da smo tu za sve građane koji su zabrinuti i kojima su ovi insekti pokvarili sezonu - izjavio je Leonardo Marras, vijećnik u Toskani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 05:37