BEZNAĐE U AFGANISTANU

Očajni roditelji prodali novorođenu kćer za 500 dolara: ‘Umirali smo od gladi, nismo imali izbora‘

Kupac je bio neimenovani muškarac koji je tvrdio da želi odgojiti djevojku kako bi se udala za njegovog sina, no za njegove namjere nema garancije
Ilustracija
 Wakil Kohsar/AFP

Očajne i izgladnjele afganistanske obitelji prodaju svoju djecu za nekoliko stotina dolara nakon što su talibani preuzeli zemlju. Naime, Afganistan je ovisio o stranoj pomoći koju su zapadne zemlje otkazale nakon prevrata u zemlji, što je gospodarstvo gurnulo na rub kolapsa.

BBC-jeva reporterka Yogita Limaye otputovala je u jedno selo izvan Herata, na zapadu zemlje, i razgovarala s majkom koja je prodala svoju novorođenu kći za 500 dolara kako bi mogla kupiti hranu za svoju ostalu djecu.

Kupac je bio neimenovani muškarac koji je tvrdio da želi odgojiti djevojku kako bi se udala za njegovog sina, no za njegove namjere nema garancije. Kupac je unaprijed platio 250 dolara, dovoljno da obitelj može kupiti hrane za nekoliko mjeseci, a ostatak će platiti kad se vrati po bebu u trenutku 'kad bude mogla hodati'.

'Moja druga djeca su umirala od gladi pa smo morali prodati kći', rekla je majka za BBC. 'Kako da ne budem tužna? Ona je moje dijete.'

Pandemija covida, suša i preuzimanje vlasti od talibana prije tri mjeseca dramatično su pogoršali situaciju u Afganistanu te je zemlja sada na rubu ekonomskog sloma.

Cijene hrane su porasle, radnici ne dobivaju plaću, poduzeća su zatvorena, a obitelji su prisiljene prodati sve što posjeduju kako bi preživjele.

Otac bebe, koji je prije zarađivao kao smetlar objašnjava da nemaju izbora.

'Umiremo od gladi. Trenutno doma nemamo ni brašna, ni ulja. Nemamo ništa. Moja kći nema pojma kakva će biti njezina budućnost. Ne znam kako će se osjećati zbog toga. Ali morao sam to učiniti', kazao je za BBC.

Dječji brakovi se u Afganistanu prakticiraju stoljećima, ali teška ekonomska situacija u zemlji natjerala je mnoge obitelji, poput ove, da pribjegavaju sklapanju ugovora sve ranije u životu djevojčica.

Više od polovice stanovništva Afganistana, oko 22,8 milijuna ljudi, u riziku je od kronične pothranjenost u nadolazećim mjesecima, a milijun djece moglo bi umrijeti.

Milijuni dolara bit će potrebni da bi se izbjegao najgori scenarij, poručuju iz Svjetskog programa za hranu (WFP), specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda, no strahuje se da bi talibani mogli ukrasti donacije budući da je korupcija unutar talibanskih redova 'ogromna'.

Podvlačeći ozbiljnost situacije, izvještava se da je osmero djece ovog tjedna umrlo od gladi u glavnom gradu Kabulu.

Mohammad Ali Bamiyani, propovjednik u obližnjoj džamiji, ispričao je novinarima potresnu sudbinu te obitelji u kojoj su djeca ostala siročad nakon što im je otac umro od raka, a majka umrla od srčanog oboljenja.

Govoreći o trenutku kada je ušao u obiteljsku kuću, rekao je: 'Svo osmero djece je bilo mrtvo. Bilo je jasno da su gladovali. Djeca su bila toliko gladna da nisu mogla ni protegnuti noge.'

U međuvremenu, oštra zima u zemlji prijeti da će 'odsjeći' ruralna područja u kojima 7,3 milijuna ljudi ovisi o pomoći u hrani nakon što je farme pogodila suša.

WFP sada hitno traži sredstva, upozoravajući da bi moglo biti potrebno oko 220 milijuna dolara mjesečno kako bi sve nahranili. Još 211 milijuna dolara bit će potrebno za pomoć ruralnim područjima pogođenim sušom, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 07:32