RISKANTNI POSLOVI

Očajni Orban hitno treba keš, dignuo je najveći kredit u povijesti Mađarske, a znakovito je tko je mu je posudio novac!

Prvi je o tome u četvrtak izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio

VIktor Orban

 Justin Tallis/Afp

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura od tri kineske banke, što predstavlja najveći kredit koji je Budimpešta ikada podigla, otkrivaju podaci s web stranice vladine agencije za kredit, piše Politico.

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je povučen 19. travnja i mora se vratiti u roku od tri godine.

Budimpešta se o tom pitanju nije oglašavala. Prvi je o tome u četvrtak izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je potvrdila vladina agencija.

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u vrijeme kada Budimpešta ulaže napore u produbljivanje svojih veza s Pekingom. Kineske tvrtke, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u Mađarsku, prema navodima mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa.

image

VIktor Orban i Xi Jinping

Handout/Afp

- Ugovor o zajmu omogućuje financiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto, rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su prvi put izvijestila o zajmu.

U svibnju je Szijjártó također najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do zračne luke u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije te nuklearnu suradnju.

- Razvili smo visok stupanj međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u povijesti i krenuli smo na zlatno putovanje, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping prije svog posjeta Budimpešti u svibnju. Nekoliko tjedana kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orbán je posjetio kinesku prijestolnicu.

Uz mađarski javni dug koji je na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina. Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova.

Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd vrijedan 917 milijuna dolara (877 milijuna eura na dan izvlačenja).

Iako je Portfolio spomenuo da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 10:57