KRITIČNA SITUACIJA

Očaj u Ukrajini: ‘Avdiivka je pred padom‘; Eksperti: ‘Poraz Zelenskog, pobjeda Zalužnog!‘

Ukrajinski blogeri objavljuju pesimistične procjene o izgledima da bi ukrajinske snage mogle uspjeti zadržati kontrolu nad gradom

Razorena Avdiivka

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Ruske snage nastavljaju napredovati prema Avdiivki, kreirajući kritičnu situaciju za ukrajinske branitelje, upozoravaju ukrajinski Telegram kanali, te jačaju izgledi da bi taj grad u regiji Doneck mogao biti prvo naseljeno mjesto koje jbi Moskva zauzela u posljednjih osam mjeseci.

Prošlog listopada Rusija je pokrenula ofenzivu na mjesto koje se smatra ulazom u obližnji grad Doneck koji su okupirali Rusi i ključno je za cilj Kremlja da preuzme kontrolu nad cijelom jugoistočnom regijom Donbas.

Rusija je pretrpjela goleme gubitke u opremi i vojnim snagama u onome što je Kijev opisuje kao ‘napadi topovskog mesa‘, ali ukrajinski Telegram kanali objavljuju pesimistične procjene o izgledima da bi snage Kijeva mogle uspjeti zadržati kontrolu nad gradom.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su se ruski jurišni zrakoplovi obrušili na grad sa sjeveroistoka te da su ruske snage zaobišle ​​ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

Jačanje pozicije skeptika

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja", stoji u objavi, kako prenosi Newsweek. "Odlučuje se o sudbini Avdiivke", dodaje se.

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdiivke, gdje su se ruske jedinice ukopale manje oko kilometra od ulaza u grad. Ukrajinska 110. mehanizirana brigada i priključene postrojbe bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, čije se snage stalno pojačavaju.

"Avdiivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica iz herojske 110. brigade", navodi se u objavi, ističući da je potrebno i streljivo te dodajući da je "situacija kritična".

Ranije se dopisnik Wall Street Journala, Jaroslav Trofimov, osvrnuo na objave na X-u (ranije Twitteru), navodeći kako je sve vjerojatnije da će Avdiivka "postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od osvajanja Bahmuta prošlog svibnja". Također je dodao je da je akutnu nestašicu streljiva uzrokovao američki Kongres, blokirajući daljnju vojnu pomoć Ukrajini.

Leon Hartwell, viši suradnik u think tanku LSE IDEAS pri London School of Economics, kaže da bi rusko zauzimanje Avdiivke moglo dodatno ojačati poziciju zapadnih skeptika koji zagovaraju smanjenje vojne i financijske potpore Ukrajini.

To bi također omogućilo ruskim snagama da konsolidiraju položaje oko Bahmuta, olakšalo im kontrolu nad autocestom između Donecka i Kramatorska te općenito poboljšalo logističke mogućnosti Moskve u Donecku.

"Gubitak Avdiivke ograničio bi sposobnosti Kijeva da pokrene protuofenzivne operacije u Donbasu, a vraćanje grada, s obzirom na tamošnje zastrašujuće fortifikacije, predstavljalo bi iznimno izazovan zadatak", ističe Hartwell.

"Rusija je uložila velika sredstva u zauzimanje Avdiivke, rasporedivši mnoštvo vojnika i vojne opreme u grad", rekao je. "Zauzimanje Avdiivke ima značajnu političku važnost za (Vladimira) Putina s obzirom na hitnu potrebu da pokaže ruske pobjede uoči predsjedničkih izbora i potencijalnog novog vala masovne mobilizacije vojnika".

‘Pad bi išao u korist Zalužnom‘

Institut za proučavanje rata (ISW) u nedjelju je izvijestio da su ruske snage napredovale istočno od Avdiivke s geolociranim snimkama od prethodnog dana koje pokazuju napredovanje duž autoceste H-20 istočno od grada.

Michael Kofman, viši suradnik u Programu za Rusiju i Euroaziju u think tanku Carnegie Endowment for International Peace, rekao je u podcastu stranice War on the Rocks 30. siječnja da je situacija oko Avdiivke "stabilna", ali "s tendencijom ka gorem u smislu da Rusi ostvaruju značajne dobitke". "Postoje velike šanse da će Avdiivka na kraju biti izgubljena", rekao je Kofman.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike i islamskog biznisa na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, navodi da pad isporuke financijske pomoći, streljiva i oružja za Kijev, kao i problemi koje Ukrajinci imaju u mobilizaciji, znače da "postoji veliki rizik da Avdiivka padne uskoro".

"Čini se da Putin nema tih problema, tako da je vjerojatnost velika", smatra on, dodajući da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želio obraniti Avdiivku "bez obzira na cijenu", za razliku od vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. "Ako Avdiivka padne, to će promijeniti rivalstvo između predsjednika i zapovjednika vojske u korist potonjeg", zaključio je Nestorović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:37