‘VATIKANSKI KRIMIĆ‘

Obrat u slučaju kardinala optuženog za lopovluk, papa Franjo mu vraća neka prava i zove ga u Rim

Becciu ostaje optuženik na suđenju pred sudom u Vatikanu, suoptužen je za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom

Kardinal Angelo Becciu

 Vandeville Eric/abaca/Abaca Press/Profimedia/Vandeville Eric/abaca/Abaca Press/Profimedia

Kardinal Angelo Becciu (75) izjavio je u nedjelju na misi koju je držao na Sardiniji, u mjestu Golfo Aranci, da sljedeće nedjelje neće biti s njima, jer da mu je poglavar Katoličke crkve papa Frane telefonirao u subotu i pozvao ga da sudjeluje u izvanrednom konsistoriju (plenarnom sastanku Kardinalskog zbora s Papom) u subotu 27. kolovoza u kojemu će Papa proglasiti nove kardinale. Becciu je također najavio da će mu Papa ovih dana vratiti sva kardinalska prava koja mu je oduzeo 24 rujna 2020.

U ponedjeljak to su prenijeli mediji na Sardiniji, a onda i talijanska nacionalna novinska agencija Ansa.

Sveta Stolica nije ni potvrdila ni opovrgnula Becciuove najave.

Becciu ostaje optuženik na suđenju pred redovitim kaznenim sudom u Vatikanu. Suoptužen je za veliku financijsku štetu nastalu spekulacijskom kupovinom bivše Harrodsove zgrade u londonskom Kensingtonu u Sloaneovoj aveniji 60.

Dok je Becciu, tada još ne kardinal, bio zamjenik državnog tajnika i nadležan za financijske operacije Državnog tajništva, Vatikan je tu zgradu kupio 2014 kao "odličnu investiciju" za 300 milijuna sterlinških funti. Potkraj lipnja ju je uspio utržiti, obznanio je, za 186 milijuna funti. Na samoj transakciji izgubio je 114 milijuna funta, u eurima 132,24 milijuna, u kunama 996,36 milijuna, gotovo milijardu. Ne računajući provizije (i ucjene) posrednicima pri kupnji, a ni posrednici u prodaji jamačno nisu mešetarili banbadava.

Suhe brojke pokazuju da je to bio veoma glupo uložen novac, a na Vatikanskom sudištu je da dokaže je li posrijedi i kriminal, ili samo evidentna nekompetentnost. Proces traje već dulje od godine dana i nije mu blizu kraj. Od lanjskog srpnja su na optuženičkoj klupi ne samo kardinal Angelo Becciu, nego i mešetari Raffaele Mincione i Gianluigi Torzi, te više tadašnjih dužnosnika Papina Državnog tajništva.

Preklani u rujnu smo objavili kako je papa Frane iznenada kaznio Becciua, koji se morao odreći svih svojih dužnosti i prava. Ostao je kardinalom samo nominalno, smije i dalje nositi purpurnu kapicu, jednom mu je bilo dopušteno služiti misu s Papom – ali mu nije oproštena kaznena odgovornost, na čijem kraju ga možda čeka dugogodišnji zatvor.

Becciu je prvi kardinal u povijesti Svete rimske crkve koji odgovara pred redovitim državnim sucem kao i bilo koji građanin optužen, u ovom slučaju, za malverzacije. Sve do preklani nekom su kardinalu smjeli suditi samo ini kardinali, pod predsjedanjem pape. To je u povijesti uvijek značilo da suđenje kardinalu ima političku, možda i teološku dimenziju. Papa Frane preklani je promijenio zakon, tako da su kardinali pred sudom izjednačeni s ostalim smrtnicima. To omogućuje da se za eventualan lopovluk i njima sudi bez političkih implikacija.

Becciu je odgovoran, tvrdi optužnica, za mehanizam kojim su mešetari, u prvom redu londonski broker Gianluigi Torzi i njegovi suradnici i partneri, muzli Vatikan, usput koristeći njegove fondove (pa i one striktno namijenjene milosrđu, poput "Petrova novčića") za financiranje vlastitih operacija, pogubnih po Vatikan, ali njima osobno unosnih.

"Petrov novčić" treba davati siromasima iste godine kad je prikupljen, a ne njime spekulirati, objasnio je 2020. indignirani Frane.

Kad je napokon na njega došao red svjedočiti pred sudom gdje je optužen, Becciu je prije dva mjeseca tvrdio i argumentirao dvije njemu bitne teze: prvo, da u katastrofalnu spekulaciju s Harrodsovom zgradom nije angažirao ništa iz Petrova novčića te, drugo, da nije novac za siromahe darovao svome bratu na Sardiniji, nego da je sva svota tamo poslana još na računu mjesne Nadbiskupije.

Ne možemo još znati je li to utjecalo na eventualnu promjenu statusa kardinala Becciua u Kardinalskom zboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:32