UKRAJINA MISLI OZBILJNO

Obračun s oligarsima: Važan zakon usvojen dan nakon neuspjelog atentata na predsjednikovog savjetnika

Svrha zakona je smanjiti utjecaj oligarha i zabraniti im financiranje političkih stranaka ili sudjelovanje u privatizacijama
Volodimir Zelenski
 Brendan Smialowski/AFP

Ukrajinski parlament donio je u četvrtak zakon kojim se "oligarsima" naređuje da se registriraju i ostanu izvan politike, dan nakon pokušaja ubojstva glavnog savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskija.

Svrha zakona, koji je prošao u prvom čitanju u srpnju, smanjiti je utjecaj oligarha i zabraniti im financiranje političkih stranaka ili sudjelovanje u privatizacijama.

Zakon je trebalo dvaput izglasati i sada ga još mora potvrditi predsjednik da bi stupio na snagu. Zakon je u četvrtak podržalo 279 od 450 zastupnika u parlamentu.

Zelenskijev tim sugerirao je da bi bijes zbog zakona mogao stajati iza pokušaja atentata Serhija Šefira, glavnog savjetnika i bliskog prijatelja ukrajinskog predsjednika. Nepoznati počinitelji pucali su u srijedu na Šefirov automobil dok se vozio između dva sela. Šefir nije ozlijeđen za razliku od njegovog vozača.

Policija ispituje potencijalne svjedoke koji su bili u blizini i u potrazi je za oružjem, rekao je u četvrtak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Artem Ševčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:28