LISTA SANKCIONIRANIH

Objavljeno tko su mete europskih sankcija: Na listi su najbliži Putinovi suradnici, banke, ali i novinari

Na vrhu liste nalazi se ruski ministar obrane Sergej Šojgu kao ‘odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine‘

Maria Zakharova, Sergej Šojgu i Margarita Simonjan

 AFP

Očekuje se da će ruski ministar obrane Sergej Šojgu, glavni zapovjednici ruskih zračnih snaga i Crnomorske flote, vodeći državni 'propagandisti', kao i 351 zastupnik Dume biti meta europskih sankcija objavljenih kasnije u srijedu.

Dužnosnici EU također izrađuju mjere za zabranu trgovine između dvaju teritorija pod kontrolom Rusije u istočnoj Ukrajini.

Prema popisu kojeg je Guardian dobio na uvid, na vrhu liste nalazi se Šojgu jer je on 'u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine'.

Tu su i Anton Vaino, Putinov načelnik stožera koji ima 'aktivnu ulogu u donošenju odluka', kao i Igor Osipov, glavni zapovjednik Crnomorske flote, te Sergej Surovikin, glavni zapovjednik Ruske zračno-svemirske snage.

Ostali najviši dužnosnici uključuju potpredsjednika vlade i predsjednika državne banke VTB Dmitrija Grigorenka te Igora Šuvalova, predsjednika ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u financiranju ruskog obrambenog sektora.

EU također cilja na ruske 'propagandiste', uključujući glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zakharovu, kao i voditeljicu RT kanala Margaritu Simonjan, koje su obje poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici. Na popisu je i Vladimir Solovjov, prokremljanski voditelj kanala Russia One.

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koji je poznat kao Putinov kuhar. Prigožin financira Agenciju za internetska istraživanja (IRA) sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koja je također dodana na popis sankcija EU-a.

IRA je poznatija kao 'tvornica trolova' u kojoj blogeri rade danonoćno kako bi preplavili internet pro-putinovskim i antizapadnim stavovima.

Za Prigožina se također vjeruje da je 'financijer' Wagnerove plaćeničke skupine, koja je već podvrgnuta sankcijama EU-a zbog svoje uloge u slanju snaga u sukobe u zapadnoj Africi.

Na popisu su i Prigožinova majka i supruga, vlasnice kompanija povezanih s njim.

Sankcionirane banke su Bank Rossiya, za koju dužnosnici EU-a i zapadnih zemalja vjeruju da je osobna banka Putina i mnogih njegovih dužnosnika, kao i Promsvyazbank i Vnesheconombank koje su ključne u financiranju ruskog obrambenog sektora.

Čelnici EU-a nagovijestili su da bi širi paket sankcija mogao uslijediti narednih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:08