BILO GA JE STRAH

OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI Španjolski kralj Juan Carlos Britancima: 'Gibraltar? Pa i nije da ga baš želimo natrag'

Kralj Juan Carlos strahovao je da bi eventualni povrat Gibraltara otvorio jedno drugo pitanje
 AP

MADRID - Pitanje Gibraltara, morskog prolaza i manjeg komada kopna na jugu Pirenejskog poluotoka, već desetljećima opterećuje odnose Španjolske i Velike Britanije.

Iako je pod britanskom kontrolom još od početka 18. stoljeća, Španjolci ga se nikada nisu odrekli, a nekadašnji diktator Francisco Franco tijekom 60-ih godina 20. stoljeća Londonu je jasno dao do znanja da njegova država polaže pravo na sporni tjesnac. Zatvorio je granice koje su djelomično ponovno otvorene tek 1982. godine.

Povremene napetosti u relacijama službenog Londona i Madrida bilježe se i u današnje vrijeme. Upravo je proteklih mjeseci Španjolska uvela striktne granične kontrole prema Gibraltaru, reagirajući na potez tamošnjih vlasti koje su na morsko dno položile nekoliko betonskih blokova s ciljem formiranja umjetnog grebena, odnosno blokade za španjolske ribare koji često idu u nedopušten izlov u gibraltarskim vodama.

Dok rješavanje tog problema još uvijek traje, britanski je Nacionalni arhiv, poštujući pravilo o 30 godina tajnosti, ovih dana deklasificirao niz dokumenata Foreign Officea iz 80-ih godina prošlog stoljeća, od kojih bi neki mogli predstavljati priličnu neugodnost za španjolskog kralja Juana Carlosa.

Tijekom povjerljivog sastanka u srpnju 1983. godine s tadašnjim britanskim veleposlanikom u Madridu, monarh je Londonu poručio da Španjolska baš i ne želi povrat Gibraltara. Kao razlog je naveo strah da bi, u slučaju da morski prolaz potpadne pod španjolski suverenitet, odmah reagirao Hasan, tadašnji kralj Maroka, tražeći povrat Ceute i Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike, preko puta Gibraltara.

'Povrat Gibraltara u skoroj budućnosti nije u interesu Španjolske. Kada bi se to dogodilo, kralj Hasan bi odmah reaktivirao marokansko polaganje prava na Ceutu i Melillu', kazao je Juan Carlos ambasadoru Richardu Parsonsu, koji je o tome poslao pisani izvještaj svojim nadređenima.

Španjolski je kralj u to vrijeme Britancima predlagao povjerljive pregovore na razini šefova diplomacije kojima je cilj bio skinuti Gibraltar s dnevnog reda, kako ne bi omeo ulazak njegove zemlje u tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu (EEZ).

U jednom od povjerljivih Parsonsovih dopisa Foreign Office piše da je 'kralj naglasio, kao što je to u susretima sa mnom činio i prije, da bismo trebali poduzeti određene korake oko Gibraltara koji bi na neko vrijeme umirili javnost'.

'Objema stranama treba biti potpuno jasno da Španjolska potajno zapravo ne želi brzo rješenje pitanja suverenosti. (...) Dvojica ministara vanjskih poslova trebala bi pronaći zajednički jezik koji bi bio različit od metoda udovoljavanja javnom mnijenju', napisao je veleposlanik Parsons, kojega citira Telegraph .

Dvije godine nakon ovih tajnih sastanaka, Španjolska je bez većih zapreka primljena u članstvo EEZ, a Gibraltar je do današnjeg dana pod britanskom upravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 15:17