ODNOS MEGASILA

Objavljeni detalji razgovora Xija i Bidena, netom prije Peking je ‘poslao poruku‘ nosačem aviona

Odnosi između dviju država ne smiju voditi konfrontaciji i sukobu i konfrontacije nisu ni u čijem interesu, rekao je Xi Bidenu

Kineski nosač aviona Shandong, arhivska fotografija

 Li Gang/AFP

Kina i Sjedinjene Države trebaju pomoći svjetskom miru, rekao je u petak kineski predsjednik Xi Jinping američkom kolegi u razgovoru posvećenom ruskoj invaziji na Ukrajinu i poručio da taj sukob nije ni u čijem interesu, prenose agencije.

"Sukob nije ni u čijem interesu", rekao je kineski predsjednik američkom, izvijestila je kineska televizija o telefonskom razgovoru dvojice šefova država u kojem je Joe Biden trebao pozvati Xija da se distancira od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odnosi između dviju država ne smiju voditi konfrontaciji i sukobu i konfrontacije nisu ni u čijem interesu, rekao je Xi Bidenu.

"Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo vidjeti", poručio je Xi, kako prenosi agencija AFP.

Kina i Sjedinjene Države moraju bilateralne odnose održavati na ispravnom putu i obje strane trebaju se međusobno podupirati jer za to snose međunarodnu odgovornost i moraju se truditi da održe mir u svijetu.

"Kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i dvije vodeće gospodarske sile, na nama je odgovornost ne samo da održavamo kinesko-američke odnose na dobrom putu, već i međunarodna odgovornost da radimo za mir u svijetu", rekao je Xi.

Od 24. veljače kada je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo invaziju na Ukrajinu, Peking se suzdržavao od kritiziranja Rusije i radije je odgovornost za sukob pripisao NATO-u.

Ranije u petak pomoćnica američkog državnog tajnika Wendy Sherman najavila je da se od Xija očekuje da pozove i ruskog predsjednika Vladimira Putina "da okonča ovaj rat, ovaj pokolj u Ukrajini".

"Kina treba biti na ispravnoj strani povijesti. Ona ne smije ni financijski ni na bilo koji drugi način popunjavati rupe nastale zbog (zapadnih) sankcija nametnutih Rusiji", rekla je Sherman za CNN.

Trokut SAD-Kina-Rusija

Washington strahuje da bi Kina mogla pomoći Rusiji da zaobiđe zapadne ekonomske sankcije.

Prije razgovora kineski nosač zrakoplova plovio je u petak kroz osjetljivo područje Tajvanskog tjesnaca. Kina ne odustaje od prava na otok Tajvan koji ima demokratski izabranu vladu i u zadnje dvije godine pojačala je vojne aktivnosti blizu tog otoka kako bi pokazala svoje namjere, budeći zabrinutost samog Taipeija i njegova saveznika Washingtona.

Reuters napominje da je Ukrajina dodala još jedan prijepor u teške američko-kineske odnose koji su pali na najnižu razinu zadnjih nekoliko desetljeća zbog čega su splasnule nade predsjednika Bidena da će olabaviti napetosti zahvaljujući osobnim vezama s Xijem koje je uspostavio prije ulaska u Bijelu kuću

SAD i Kina su dva najveća gospodarstva svijeta i Washington silno želi izbjeći novi hladni rat tih dviju sila težeći odnosu "konkurentne koegzistencije".

Takvu američku želju dovodi u pitanje kinesko strateško partnerstvo s Rusijom i kinesko izbjegavanje da osudi rusku agresiju na Ukrajinu i nazove je invazijom.

Peking s druge strane priznaje suverenitet Ukrajine, ali kaže da i Rusija ima legitimno pravo biti zabrinuta za svoju sigurnost.Peking od početka ruske invazije poziva na diplomatsko rješenje.

SAD i njegovi saveznici nisu naveli kakve bi korake mogli poduzeti protiv Kine ako ona odluči pomoći Rusiji pogođenoj sankcijama.

Kina će teško okrenuti leđa Rusiji?

Ako bi SAD nametnuo Pekingu ekonomske sankcije nalik onima kakve je nametnuo Rusiji, potencijalne posljedice i za same Sjedinjene Države i za cijeli svijet bile bi teške jer je Kina najveća svjetska izvoznica.

Prema analitičarima teško da će Kina okrenuti leđa Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, ali njezina bliskost s Rusijom mogla bi joj naštetiti na Zapadu

Međutim Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, uputio je vrlo jasno upozorenje zapadnim zemljama, optuživši ih da potiču strahovanja u zemljama kao što je Rusija.

To su zemlje "koje misle da mogu vladati svijetom pošto su pobijedile u hladnom ratu, one koje misle da se NATO može širiti u pet krugova zanemarujući strahove drugih zemalja za sigurnost, one koje vode ratove diljem svijeta, a pritom optužuju druge zemlje da su ratoborne", rekao je Zhao u četvrtak.

Američki dužnosnici ocijenili su da je sedam sati dug sastanak u Rimu u ponedjeljak između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i kineskog visokog diplomata Yanga Jiechija bio "težak" i "intenzivan".

Washington nije pružio dokaze za svoje tvrdnje da je Kina spremna pomoći Rusiji.

I Moskva i Peking odbacili su američke tvrdnje da se Rusija obratila Kini za vojnu pomoć.

Međutim ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je ovaj tjedan da njegova zemlja računa da će joj Kina pomoći da izdrži ekonomske sankcije kojima Zapad želi globalno ekonomski izolirati Rusiju od ostatka svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:28