SMRTONOSNI NAPAD

Objavljena snimka uhićenja bombašice iz Istanbula: ‘Znamo s kim je povezana, osvetit ćemo se‘

U eksploziji je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je osoba ranjena, među njima dvije teško

Eksplozija u Istanbulu, osumnjičena za izazivanje eksplozije (u sredini)

 Afp/

Turska policija uhitila je ženu osumnjičenu za podmetanje bombe koja je u nedjelju eksplodirala u pješačkoj zoni u centru Istanbula, usmrtivši najmanje šestero i ranivši 81 osobu.

Nedugo nakon ove objave pojavila se i snimka uhićenja osumnjičene.

Osumnjičena je osoba povezana sa zabranjenom Kurdskom radničkom strankom (PKK), a turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu zaprijetio je osvetom počiniteljima napada, naveo je TRT.

Soylu je otkrio da je preliminarna istraga pokazala da je nalog za napad došao iz Sirije.

- Naša je procjena da je na naredba za napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sjedište, rekao je.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag izjavio je jučer da je osumnjičena žena sjedila na jednoj klupi na ulici više od 40 minuta, a eksplozija se dogodila samo nekoliko minuta nakon što je ustala.

Podsjetimo, bomba je eksplodirala u nedjelju oko 16.20 sati po lokalnom vremenu u aveniji Istiklal, ulici s brojnim kafićima, restoranima, kinima i trgovinama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u nedjelju "kukavički napad". - Prve informacije upućuju na zaključak da je riječ o terorizmu, rekao je Erdogan. On nije spominjao ništa o tome tko bi mogao stajati iza napada, ali je istaknuo da ‘miriše na terorizam‘.

Nitko zasada nije preuzeo odgovornost za napad.

image

Mjesto napada

Yasin Akgul/Afp

Avenija Istiklal bila je meta terorističkog napada i 2016. godine, kada je bombaš-samoubojica ubio četvero ljudi i ranio njih 39. Turska je vlada tada objavila da je napadač povezan sa skupinom Islamska država, ali ona nije preuzela odgovornost, ističe dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:52