PRESTIGAO PARIZ

Objavljena rang lista najskupljih gradova za život, broj 1 je mnoge iznenadio: ‘Skočili su za pet mjesta‘

Izraelska urbana metropola izdvaja se skupoćom nekretnina i javnog prijevoza

Tel Aviv je ove godine skočio za pet mjesta, u odnosu na isto istraživanje lani

 Jui-chi Chan/Alamy/Alamy/Profimedia

Najnaseljeniji izraelski grad Tel Aviv proglašen je najskupljim gradom za život, prema istraživanju analitičkog odjela grupe Economist, Economist Intelligence Unit (EUI).

Svake godine grupa provodi istraživanje najskupljih gradova prema procjenama cijena više od dvjesto artikala u 173 grada na svijetu. Tel Aviv je ovoga puta skočio za pet mjesta, "zahvaljujući" snažnoj valuti izraelski šekel, koji se snažno održao u odnosu na američki dolar. Osim valute i globalne inflacije, porastu skupoće kumovao je i boom tehnoloških tvrtki u tom gradu.

U Tel Avivu najviše su porasle cijene nekretnina i javnog prijevoza. Prema skupoći alkohola i prijevoza Tel Aviv drži drugo mjesto, prema proizvodima za osobnu higijenu peto, a prema kumulativnim troškovima rekreacije na šestom je mjestu. Visoka mjesta na različitim ljestvicama prometnula su Tel AViv na prvo mjesto ukupnog poretka, zamijenivši tako Pariz i SIngapur, koji su zajedno to mjesto držali lani.

Na ljestvici najskupljih gradova zadržali su se i Hong Kong, Zürich te New York i Los Angeles.

Iako cijena nekretnina nije faktor u ovom istraživanju, zbog njih je zabrinut gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai, koji smatra da "sve zajedno srlja u eksploziju". Kazao je da građani nemaju kamo kad dođe do poskupljenja. "Temeljni problem je što u Izraelu nema alternativnog metropolitanskog centra. U Sjedinjenim Državama postoje New York, Chicago, Miami i tako dalje. U Britaniji su veliki gradovi London, Manchester i Liverpool. Tamo se možete preseliti u drugi grad ako su troškovi života preteški", objasnio je Huldai.Stopa inflacije u prosjeku je porasla za 3,5 posto, u odnosu na lanjskih 1,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:03