NOVI PODACI

Objavljena dugoročna prognoza za ljeto: El Niño je u brzom padu, stiže La Niña!

Severe Weather Europe (SWE) objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto

Ljeto

 Paun Paunovic/Cropix/Cropix/swe

Ažurirana prognoza za ljeto 2024. pokazuje dinamičan ljetni obrazac atmosfere, pod utjecajem prijelaza iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. Predviđa se da će se niz tlačnih valova i anomalija protezati od Sjeverne Amerike sve do Europe, piše Severe Weater Europe.

Nad sjevernom hemisferom nadolazeći mjeseci će biti prijelazno razdoblje između El Niña (topla faza) i La Niña (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Jedan od glavnih pokretača zimskih vremenskih obrazaca i ranog proljeća bio je El Niño. Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u prosincu, ali nagli pad temperatura počeo je početkom ove godine, a očekuje se da će cijela regija iznad Ekvatora tijekom ljeta prijeći u negativan ciklus.

Snažan podzemni hladni bazen glavni je preduvjet za slom El Niña. ‘Topla faza‘ trenutno je u slomu, a pojava vrlo hladnog ciklusa počinje u kasno ljeto 2024., te će trajati do 2025.

Na temelju svih podataka o prognozama, Severe Weater Europe piše kako je El Niño u brzom padu. No, takvim velikim događajima obično treba duži vremenski period jer je atmosferi potrebno neko vrijeme odgovori na ove oceanske promjene.

Analizirajući prijelaz iz zimskog El Niña u ljetnu La Niñu i kako bi pojasnili što nas čeka, SWE je pregledao podatke iz nekoliko godina koje su imale sličan prijelaz. Prema tim podacima, očekuje se nekoliko značajnih promjena u temperaturama i oborinama.

Podaci pokazuju da će veći dijelovi središnjih i istočnih Sjedinjenih Američkih Država te južna Kanada doživjeti temperature iznad normale, dok Europa može očekivati niže temperature.

Severe Weater Europe navodi da prognoze za ljeto, odnosno za lipanj, srpanj i kolovoz, ukazuju na područje nadprosječnih temperatura i veću tendenciju toplinskih valova iznad juga Sjedinjenih Država, sve do sjevernih dijelova. Drugo područje je iznad južnih dijelova Europe gdje će vrijeme biti toplije od uobičajenog na velikom dijelu kontinenta.

Najjače anomalije i tendencije toplinskih valova su nad središnjim i južnim dijelovima kontinenta.

image

Ljeto

/Swe

Krajem ljeta, Sjeverna Amerika će osjetiti rane promjene nastajanja nove La Niñe, jer je mnogo bliža izvorišnoj regiji u Pacifiku.

Prognoza oborina pak pokazuje normalne do suše uvjete nad krajnjim zapadnim i južnim dijelovima Europe. Više oborina predviđa se u krajnjim sjevernim krajevima. Središnji dijelovi prikazani su s nešto povećanim potencijalom padalina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:45