SEKUNDE DO UBOJSTVA

Objavljen video u kojem bloger prima smrtonosni poklon, Trepovoj pomagala još jedna žena!?

Pet minuta nakon toga došlo je do eksplozije u kojoj je Tatarski poginuo, a 30 osoba je prevezeno je u bolnicu

Darja Trepova i Maksim Fomin/Ilustracija

 Profimedia, Društvene Mreže

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje ruskog proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, čije je pravo ime bllo Maksim Fomin, kako u kafiću - navodno u vlasništvu šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina - u Sankt Peterburgu u ruke prima statuu, nekoliko minuta prije eksplozije u kojoj je Fomin poginuo, a deseci osoba su ozlijeđeni.

Kanal Mash koji je povezan s ruskom policijom, na Telegramu je objavio snimku na kojoj se navodno vidi Fomin s mikrofonom u ruci, kojem se uručuje mala skulptura vojnika s kacigom. Naveli su da je do eksplozije došlo nekoliko minuta kasnije.

Ruski mediji izvještavaju da je uhićena 26-godišnja Darja Trepova, stanovnica Sankt Peterburga, koja se sumnjiči za ubojstvo ruskog vojnog blogera i ratnog dopisnika. Navodno je ona Fominu donijela eksplozivnu napravu u obliku kipića.

Prema riječima očevidaca, Darja je nakon održanog predavanja u prepunom kafiću Street Food Bar No 1, prišla Tatarskom i poklonila mu figuricu u kojoj je bila eksplozivna naprava, nakon čega se vratila na svoje mjesto. Pet minuta nakon toga došlo je do eksplozije u kojoj je Tatarski poginuo, a 30 osoba je prevezeno je u bolnicu, od kojih je šestero u kritičnom stanju.

Jedna svjedokinja je kazala da je žena koja se predstavila kao Nastja postavljala pitanja i razmjenjivala primjedbe s Tatarskim. No, na snimci u kojoj Fomin prima kipić ne vidi se ženska osoba koja mu ga predaje.

Svjedokinja Alisa Smotrov, citirala je Nastjinu izjavu da je napravila kipić blogera, ali da su je čuvari zamolili da je ostavi pred vratima, sumnjajući da bi to mogla biti bomba.

Nastja i Tatarski su se šalili i smijali. Zatim je otišla do vrata, zgrabila bistu i dala je Tatarskom nakon čega je uslijedila eksplozija. Smotrova je opisala ljude koji su trčali u panici, neki ozlijeđeni razbijenim staklom i prekriveni krvlju.

No, u vezi ovog slučaja stalno izlaze nove informacije. Britanski Daily Mail piše kako su ruski istražitelji rekli da su identificirali i drugu osumnjičenu ženu, Mariju Jaran (40), koja je umiješana u eksploziju. Ona se navodno nalazi u bolnici u St Petersburgu nakon bombaškog napada.

Inače, Trepova i njezin partner Dmitrij Rilov, koji je također u 20-im godinama života i član je tzv. Ruske oslobodilačke vojske, prethodno su privođeni na antiratnim skupovima u Rusiji, piše Daily Mail, koji za Trepovu navodi da je antiratna aktivistkinja.

Ako je Tatarski namjerno ubijen, to bi bio drugi atentat na ruskom tlu osobe povezane s ratom u Ukrajini. Darja Dugina, kći ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, saveznika Vladimira Putina, ubijena je prošlog kolovoza nakon što je eksplozivna naprava detonirala na Toyoti Land Cruiser koju je vozila.

Fominovo ubojstvo, navodi američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), možda je zamišljeno kao upozorenje Prigožinu, koji je sve više dovodio u pitanje temeljne teme razgovora Kremlja o ratu u Ukrajini i čak prikriveno signalizirao interes za rusko predsjedništvo, bilo u konkurenciji s Putinom ili kao njegov nasljednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:08