MEDIJSKA OFENZIVA

OBJAVLJEN NOVI VIDEO OTETOG NOVINARA 'Ovo je najjači džihadistički pokret u povijesti'

 AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA VIA YOUTUBE / AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA VIA YOUTUBE

ALEP Militanti Islamske države (IS) objavili su novi video u kojem oteti britanski novinar John Cantlie kritizira zračne napada koalicije država predvođenih SAD-om na snage IS-a.

U šestominutnom video Cantlie govori kako Baracka Obamu uvlače u rat koji ne može dobiti. 'Predsjednik koji je jednom prilikom Bushov konflikt u Iraku nazvao 'glupim ratom' i nije mogao dočekati da se Amerika distancira, sad se ponovno miješa u taj sukob', kaže Cantlie.

Zatočeni novinar na snimci nosi narančastu košulju, ošišan je do kože, a svoje otmičare opisuje kao 'najsnažniji džihadistički pokret u bližoj povijesti'.

'Od Vijetnama nismo vidjeli ovakvu, potencijalnu međunarodnu zbrku. Trenutne procjene o 15.000 vojnika potrebnih za borbu protiv Islamske države, smiješno su male. IS ima daleko više mudžahedina od toga', objašnjava Cantlie te dodaje, 'Ovo nije neka nedisciplinirana postrojba s par kalašnjikova'.

Šestominutni video naslovljen 'Poslušajte me – poruke britanskog pritvorenika Johna Cantlieja', označen je kao prva epizoda, a na kraju filma novinar poziva gledatelje da mu se pridruže slijedeći put.

Cantlie je zarobljen 2012. godine, da bi ga ubrzo oslobodili pripadnici Slobodne sirijske vojske. Ranjen je prilikom bijega, ali se nakon tri mjeseca ponovno vraća u Siriju gdje ga militanti IS-a opet otimaju u listopadu 2012. Nejasno je zašto se vratio u Siriju.

Prošli je tjedan objavljen trominutni video u kojem Cantlie govori kako su njega i ostale taoce iznevjerile američka i britanska vlada te ih je upitao zašto se žele uplesti u još jedan rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:37