ISTRAGA FBI-ja

Objavljen dokument o pretresu Trumpovog imanja: ‘Iz Bijele kuće je odnio neke od najstrože čuvanih obavještajnih tajni‘

Dokument otkriva pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama zbog kojih su ranije ovog mjeseca agenti pretražili Mar-a-Lago

Donald Trump

 Jim Watson/AFP

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je redigiranu izjavu pod prisegom o pretresu odmarališta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Objavljeni dokument bi, kako je naveo The Guardian, mogli ponuditi pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama zbog kojih su ranije ovog mjeseca agenti FBI-a došli u odmaralište Donalda Trumpa Mar-a-Lago i obavili pretres, tražeći tajne dokumente koje je bivši američki predsjednik uzeo iz Bijele kuće.

Protiv Trumpa se, naime, vodi istraga zbog potencijalno pogrešnog rukovanja dokumentima.

Dokument ima 38 stranica, ali mnogo toga je zacrnjeno. Od 38 stranica izjave pod prisegom, 21 je uglavnom ili u potpunosti redigirana, a njih 13 koje u potpunosti redigirane, prenosi BBC. Među najzanimljivijim otkrićima koja su navedena je ono o dokumentima koje je Trump iznio iz Bijele kuće nakon što je prestao biti predsjednik, a koji su zatim predani Nacionalnom arhivu u svibnju. Od tada predanih 15 kutija, navodno je u njih 14 bilo tajnih podataka.

U izjavi se navodi kako vjerojatno postoji vjerojatan razlog za vjerovanje da u Trumpovom domu na Floridi postoje "dodatni dokumenti" s povjerljivim informacijama. Ministarstvo pravosuđa, koje je dobilo nalog za pretres, opisalo je svoj rad kao kriminalističku istragu nepropisnog uklanjanja i pohranjivanja klasificiranih podataka u nedopuštenim prostorima. Istražitelji su tražili da se mnogi dijelovi izjave pod prisegom redigiraju ili zacrne kako bi se očuvao integritet njihove istrage i zaštitili određeni svjedoci i sudionici istrage.

Kako se navodi u izjavi, oznakom ‘povjerljivo‘ označeno je 67 dokumenata, kao ‘tajno‘ 92 dokumenta, a oznakom ‘strogo čuvana tajna‘ 25 dokumenata. Navodi da su, na temelju preliminarnog pregleda, kutije sadržavale "mnogo povjerljivih zapisa" uz razne vrste "novina, časopisa, tiskanih novinskih članaka, fotografija, raznih ispisa, bilješki, predsjedničke korespondencije, osobne i one nakon što je prestao biti predsjednik".

Podaci o najstrože čuvanim obavještajnim tajnama

Prema izjavi, povjerljivi dokumenti u u Mar-a-Lagu vjerojatno sadržavaju neke od najstrože čuvanih tajni zajednice američke nacionalne sigurnosti, odnosno obavještajne zajednice. U dijelu dokumenata koji su ranije ove godine predani Nacionalnom arhivu, agenti FBI-a pronašli su osjetljive zapise koji su mogli sadržavati obavještajne podatke Središnje obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Neki su zapisi nosili oznaku HCS, što se može odnositi na podatke o špijunima u stranim zemljama, čiji bi životi bili ugroženi kada bi im bio otkriven identitet. Drugi su bili označeni kao FISA, referenca na prikupljanje obavještajnih podataka koja uključuje osobe osumnjičene za špijunažu ili terorizam.

Agenti su također pronašli zapise koji mogu sadržavati presretnute signale stranih komunikacija i obavještajnih podataka koji nisu namijenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namijenjeni dijeljenju bez odobrenja izvornog vlasnika.

U izjavi se navodi da su, na temelju preliminarnog pregleda, kutije sadržavale "mnogo povjerljivih zapisa" uz sve vrste "novina, časopisa, tiskanih novinskih članaka, fotografija, raznih ispisa, bilješki, predsjedničke korespondencije, osobne i one nakon što je prestao biti predsjednik". "Najzabrinjavajuće je bilo to što su visoko povjerljivi zapisi bili razmotani, pomiješani s drugim zapisima i na drugi način nepropisno identificirani", stoji u dokumentu. Dodaje se da nekoliko dokumenata izgleda sadrže rukom pisane bilješke bivšeg predsjednika.

U zaključku izjave pod prisegom stoji da "postoji vjerojatan razlog za vjerovanje da će se u prostorijama pronaći dokazi, (tragovi) krijumčarenja, plodovi zločina ili drugi predmeti u nezakonitom posjedu" koji krše tri savezna zakona. Upravo je taj sudski dokument uvjerio suca Brucea Reinharta da postoji opravdanje za pretragu Mar-a-Laga.

Ključna obrana koje se Trump držao od pretresa jest da je surađivao s agentima FBI-a prije nego što su se nenajavljeno pojavili u njegovom domu. Među tvrdnjama koje je ponavljai jest i ona da su agenti tražili da se stavi "jača brava" na skladište u kojem su se nalazili povjerljivi dokumenti, a njegov tim je učinio kako im je rečeno.

No, objavljena izjava osporava tu tvrdnju. Napominje se da je u pismu iz lipnja Ministarstvo pravosuđa "ponovilo da prostori nisu ovlašteni za pohranjivanje povjerljivih podataka i zatražilo čuvanje skladišne prostorije i kutija koje su premještene iz Bijele kuće". Idućih šest stranica izjave je gotovo u potpunosti redigirano, ali ukazuje se da ovi skladišni prostori nisu zadovoljavajuće osigurani. Dodaje se i da su dokazi o kaznenim djelima "pohranjeni na više mjesta u prostorijama".

Javio se Trump

Odmah nakon objave krenule su brojne reakcije, a ubrzo se javio i sam Donald Trump na svojoj platformi Truth Social. "Izjava pod prisegom u velikoj je mjeri redigirana!!! Ne spominje se ništa ‘nuklearno‘, totalno PR podmetanje od strane FBI-a i Ministarstva pravosuđa", rekao je između ostaloga.

Dodaje da sudac Reinhart "nikada nije trebao dozvoliti provalu u moj dom". "On se prije dva mjeseca povukao iz jednog od mojih slučajeva na temelju svog animoziteta i mržnje prema vašem omiljenom predsjedniku, meni".

Sudac Reinhart, koji je dao zeleno svjetlo za nalog za pretres Mar-a-Laga, povukao se iz sudske bitke između Hillary Clinton i Donalda Trumpa u lipnju. Suci se obično izuzimaju iz predmeta kad postoji sukob interesa, ali ne moraju otkriti o čemu se radi. No, Trumpovi odvjetnici pozvali su ga da objasni zašto je mogao dati nalog nalogu za pretres Mar-a-Laga, ali nije mogao izvršiti svoje pravosudne ovlasti u Trumpovom sudskom slučaju s Clinton.

"Što se promijenilo? Zašto se nije izuzeo u ovom slučaju? Obama mora biti jako ponosan na njega trenutačno!", dodao je Trump. Sudac Reinhart donirao je 1000 dolara za predsjedničku kampanju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame 2008. godine, a donirao je i republikanske kandidate.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavom je ispunilo rok koji je jučer odredio savezni sudac za objavu redigirane verzije naloga za pretres Mar-a-Laga kao izjavu pod prisegom, prenosi CNN. Tom se izjavom opravdava FBI-eva pretraga Mar-a-Laga. Sud je, kako je javio BBC, objavio dokument u kojem se ocrtava obrazloženje Ministarstva pravosuđa za redigiranje. Sud je pritom naveo potrebu zaštite dijela svjedoka i sudionika istrage, ali i same istrage.

Od početka se očekivalo da će javna izjava biti redigirana zbog osjetljive prirode istrage i dokumenata koje su zaplijenile vlasti u Mar-a-Lagou.

Zatražio zamrzavanje istrage

Prema FBI-u, 8. kolovoza s Trumpova imanja uzeto je jedanaest povjerljivih datoteka. The New York Times je nedavno izvijestio da su agenti FBI-a do sada izvukli više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti od bivšeg predsjednika Trumpa, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a.

U odvojenoj izjavi, Trump je ustvrdio da nije učinio ništa loše, tvrdeći da je sa svih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće kada je otišao s dužnosti u siječnju 2021. već skinuta oznaka tajnosti.

Trump je nedavno zatražio od suca da zamrzne istragu Ministarstva pravosuđa o dosjeima zaplijenjenim iz njegove kuće tijekom pretresa FBI-a. U tužbi je njegov pravni tim tražio da se imenuje neovisni odvjetnik koji će nadgledati dokumente koje su agenti ovog mjeseca uklonili iz Mar-a-Laga na Floridi.

Njegovi su odvjetnici su zatražili imenovanje ‘neutralnog‘ odvjetnika treće strane kako bi se utvrdilo jesu li zaplijenjeni dosjei pokriveni privilegijom izvršne vlasti, kojom se predsjednicima dopušta da određenu komunikaciju drže u tajnosti.

"Šokantno agresivan potez" na Mar-a-Lagu od strane dvadesetak agenata FBI-a dogodio se "bez razumijevanja nevolje koju bi prouzročio većini Amerikanaca", rekli su Trumpovi odvjetnici.

Njegov odvjetnički tim optužio je vladu za curenje "stalno promjenjivih i netočnih ‘opravdanja‘" za pretragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17