NOVA OPTUŽNICA

Obiteljsko carstvo na kušnji: Trumpu i njegovoj djeci prijeti kazna od 250 milijuna dolara

Bivšeg se predsjednika Sjedinjenih Država optužuje za napuhavanje vlastite neto vrijednost za nekoliko milijardi dolara

Donald Trump mlađi, Ivanka Trump, Donald Trump i Eric Trump tijekom otvaranja hotela Trump International u Washingtonu 2016. godine

 MANDEL NGAN/AFP

Njujorška državna odvjetnica možda neće uspjeti po svim točkama najnovije optužnice protiv obitelji Trump. Međutim, u slučaju da uspije samo u nekima, to bi značilo kraj obiteljskog carstva u New Yorku, a potencijalna optužnica na saveznoj razini onemogućila bi da je korporacija Trump prebaci na drugu lokaciju, komentirao je analitičar britanskoga Guardiana građansku tužbu koju je podignula državna odvjetnica iz New Yorka Letitia James.

Riječ je o nizu optužbi iznesenih na račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, njegovo troje odrasle djece - Ivanke, Donalda mlađeg i Erica, njihove kompanije i najvažnijih suradnika zbog prijevare. Optuženi se terete da su opetovano i svjesno varali državne i druge institucije, a traži se da im se trajno zabrani obnašanje čelnih dužnosti u kompanijama registriranim u New Yorku.

Letitia James bivšeg predsjednika optužuje da je napuhao vlastitu neto vrijednost za nekoliko milijardi dolara. Zbog toga i drugih prijevara odvjetnica traži spomenutu zabranu, ali i plaćanje kazne od 250 milijuna dolara. Naime, James tvrdi da su Trump i njegova djeca između 2011. i 2021. godine u više od 200 navrata varali druge u pogledu vlastite imovine, upisujući mnogo veće iznose u porezne kartice i druge službene dokumente kako bi prevarili financijske institucije poput banaka. James procjenjuje da su na taj način protuzakonito pribavili 250 milijuna dolara i želi da taj iznos vrate državi. Također traži da se Organizaciji Trump zabrani kupnja komercijalnih nekretnina u New Yorku idućih pet godina.

Bivši predsjednik suočava se s tri različite tužbe, i to baš u trenutku kada se bliže izbori na pola mandata za američki Kongres te njegova službena objava o tome hoće li biti republikanski kandidat za predsjednika 2024. godine.

Trump je, kao i svaki put dosad, negirao sve optužbe, navodeći da je riječ o lovu na vještice. Među glavnim stavkama iz optužnice su ona da su optuženi koristili godišnje izjave o financijskom stanju kako bi dobili zajmove ili bankovna jamstva. Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, James je rekla da je Trump šefu svoje kompanije Trump Organization rekao kako želi da se povećaju iznosi u službenim dokumentima. Izjave je osobno potvrdio sam Trump ili su to radili njegovi ovlaštenici s namjerom da banke i jamci povjeruju u njihovu točnost. James je također navela da je Trump tvrdio da su svi dokumenti o njegovu neto bogatstvu pripremani uz pomoć stručnjaka. "Međutim, vanjski, neovisni stručnjaci nisu korišteni za procjenu", izjavila je James. Prema priopćenju iz njezina ureda, moguće je čak da su u pripremi službenih dokumenata ignorirani vanjski savjetnici ili se išlo direktno protiv njihovih ocjena.

image

Letitia James tvrdi da su Trump i njegova djeca između 2011. i 2021. godine u više od 200 navrata varali druge u pogledu vlastite imovine

Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Štoviše, prema njezinim navodima, Trump je tvrdio da na raspolaganju ima gotovinu kada to nije bila istina. Mijenjao je metodologiju pri procjeni vrijednosti nekretnina i koristio različite metode procjene za različitu imovinu. James tvrdi da je pronašla dokaze za nepošteno djelovanje u slučaju najmanje 23 nekretnine i imovine. Jedan od primjer je da je Trump napuhao broj kvadrata svoga poznatog Trump Towera. "Temeljem napuhane kvadrature vrijednost stana 2015. i 2016. godine bila je 327 milijuna. Do danas se niti jedan stan u New Yorku nije prodao po toj cijeni. Utrostručiti veličinu stana kako bi se povećala vrijednost je namjerna i ciljana prijevara", rekla je James. Prema njezinim riječima, Trump je godinama u svoju gotovinsku imovinu uključivao udio u Vornado Partnerstvu, u kojem je, navodi James, imao neznatni udio i nikakvu moć odlučivanja.

Optuženici su svojim djelovanjem prekršili kazneni zakon države New York, rekla je James, a izgledno je da su se ogriješili i o savezne kaznene zakone. Međutim, tu je riječ o građanskoj, a ne tužbi za kazneno djelo jer ured Letitije James nema ovlasti pokrenuti i takav slučaj. Američki portal Vox piše kako su dva visoka dužnosnika podnijela ostavke od početka ove godine na sudu u Manhattanu koji je ovlašten podizati kaznene optužnice, ali James je najavila da će tražiti da slučaj preuzme nadležni savezni sud koji će odlučiti ima li dovoljno dokaza da se pokrene i kazneni postupak. Građanska tužba koju je podigla James vjerojatno će se još dulje vrijeme povlačiti po sudovima, možda čak i godinama, piše Vox. No, James je istaknula da je odbila ponudu za nagodbu od Trumpovih.

Osim njujorških istraga i optužnica protiv Trumpa, njegove kompanije i suradnika, još se dvije važne istrage vode protiv bivšeg predsjednika. Jedna se odnosi na povjerljive dokumente iz njegove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi, a druga se odnosi na napad na američki Kongres 6. siječnja. U saveznoj državi Georgiji se protiv njegovih suradnika vodi istraga zbog uplitanja u izbore, a s nizom optužnica se susreće i njegov odvjetnik i prijatelj Rudy Giuliani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:17