STRAŠAN SLUČAJ

Obitelj Hrvatice s Novog Zelanda u potpunom očaju: ‘Bolnica se Maje želi riješiti, ne žele ju više oživljavati‘

‘Naša mama je stalno s Majom i spava kod nje kako bi joj pomogla i oživljavala je ako treba, jer joj bolnica odbija pomoći‘

Maja i Mirela na Mirelinom vjenčanju

 Facebook/Mirela Šaban

Obitelj koja se još sredinom devedesetih iz Zagreba preselila na Novi Zeland, poduzela je pravne korake kako bi, kako kažu, spriječili bolnicu da njihovu Maju (44) koja ondje leži u komi ‘jednostavno pusti da umre‘. Majina sestra, Mirela Šaban, za Jutarnji je rekla da je obitelj očajna i čine sve kako bi Maji pomogli.

‘Maja je prekrasna mlada žena, model i plesačica, i zaslužuje svaku šansu za život. Ima i dvogodišnjeg sinčića koji treba svoju mamu‘, kazala nam je Mirela.

Mučna priča počela je još u travnju nakon što su Maju počele mučiti strašne glavobolje. Otišla je k liječniku koji joj je dijagnosticirao tumor na mozgu. Podvrgnuta je operaciji, no stanje joj se dodatno pogoršalo i bio je potreban novi zahvat. Kako nam priča Mirela, Maja je preživjela tu drugu operaciju te je smještena na odjel intenzivne njege u bolnici u Aucklandu.

Međutim, u iduća je tri mjeseca dobila infekciju herpesom, ugrušak u nozi i upalu pluća, a 1. kolovoza i covid zbog čega je premještena na posebni izolirani odjel bolnice. Ondje, dok nikoga nije bilo u blizini, doživjela je srčani udar. Kad ju je medicinsko osoblje pronašlo, bila je posve plava, nije disala, a na monitoru je bila ravna crta. Tada su pristupili oživljavanju te Maja otada ondje leži u komi, no diše i srce joj kuca.

image

Maja i Mirela snimljene prije nekoliko godina

Facebook/Mirela Šaban

Liječnici kažu kako su šanse za njezino preživljavanje skoro nikakve jer je pretrpjela teško oštećenje mozga te kažu da je neće oživljavati u slučaju da ponovno dobije srčani udar ili to bude potrebno iz nekog drugog razloga. No obitelj se s time ne može pomiriti te su zatražili istragu, mišljenje drugog neurokirurga, kao i angažirali odvjetnika.

‘Osjećamo kao da je se bolnica želi što prije riješiti‘, kaže nam Majina sestra Mirela. ‘Naša mama Nevenka, koja je medicinska sestra s više od 30 godina iskustva, sad je stalno s Majom i spava kod nje u bolnici kako bi joj pomogla i oživljavala je u slučaju da opet bude potrebno, jer joj bolnica ne želi pomoći.‘

Majina obitelj s čitavom je pričom izašla i u medije kako bi i na taj način pokušali pomoći svojoj sestri i kćeri.

Na upit novozelandskih novinara, glavna medicinska službenica bolnice u kojoj leži Maja, doktorica Margaret Wilsher, rekla je kako su ovakve situacije uvijek jako mučne za obitelj čiji se član nalazi u tako teškoj situaciji, no da bolnica nastavlja surađivati s Majinom obitelji. Liječnici s odjela intenzivne njege, pak, kažu kako je Maja pretrpjela ozbiljno oštećenje mozga te su rekli obitelji da bi bilo najbolje ukloniti cjevčicu iz Majinog dušnika koja joj pomaže u disanju i pustiti je da umre u miru.

‘Maja miče očima i usnama te ponekad trzne rukom‘, kaže Majina sestra Mirela. ‘Želimo pokušati sve što možemo kako bi Maji pokušali pomoći. Mislimo da još ima nade, a bolnica ne želi pomoći.‘

image

Maja i Mirela na Mirelinom vjenčanju

Facebook/Mirela Šaban

Mirela i Maja su sestre među kojima je samo 10 mjeseci razlike i odrasle su kao da su blizanke, išle u isti razred u osnovnoj školi u Zagrebu i silno su povezane. Zajedno s obitelji su se iz Hrvatske preselile na Novi Zeland, a Mirela je kasnije s vlastitom obitelji, mužem i sinom, otišla u Australiju, dok je Maja ostala na Novom Zelandu.

Nažalost, Majina majka Nevenka i sestra Mirela nisu u kontaktu s Majinim partnerom koji je odveo njihovog sinčića na nepoznatu lokaciju tako da obitelj uopće ne zna gdje su.

‘Majin partner joj uopće ni ne pokušava pomoći i već je zvao pogrebni servis da organizira sahranu za Maju. Trenutno ne znamo gdje su niti on, niti Majin i njegov sin. Zbog toga smo zvali i policiju‘, kaže očajna Mirela.

Neutješna sestra pokrenula je i GoFundMe kampanju te i na taj način želi pomoći svojoj Maji.

image

Maja i njezina mama Nena u bolnici

GoFundMe
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:26