POKAZIVANJE MIŠIĆA

Obama: 'Sankcije Iranu mogu se pojačati ako ne ispuni obveze'

 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je da se bilo kakvo smanjivanje sankcija Iranu, koje bi moglo nastati kao rezultat pregovora, može odmah zaustaviti i čak pojačati ako Teheran ne zaustavi razvoj nuklearnog programa.

Obama je to rekao dan nakon što su potpredsjednik Joe Biden, državni tajnik John Kerry i drugi visoki američki dužnosnici upozorili američke senatore da bi bilo kakvo nametanje novih sankcija moglo ugroziti osjetljive pregovore Irana i šestorice koji se trebaju nastaviti iduće srijede u Ženevi.

"Ako se ozbiljno želimo osloniti na diplomaciju tada nema potrebe da dodajemo nove sankcije dosadašnim sankcijama koje su učinkovite i koje su njih (Irance) i dovele za pregovarački stol", izjavio je predsjednik SAD u Bijeloj kući. "Ako vidimo da nisu u stanju ispuniti obveze, doći za pregovarački stol i riješiti ovo pitanje, sankcije se mogu pojačati", dodao je on.

On je reagirao na kritičare koji ga optužuju da se prerano priprema ukinuti sankcije iranskom režimu. "Mi ćemo ublažiti neke mjere...Ali ostavit ćemo ključne sankcije koje su imale učinka na iransko gospodarstvo, posebno na naftni i financijski embargo", naglasio je Obama,

Pregovori u Ženevi trebali bi okupiti Iran i skupinu 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) 20. studenoga na nastavku razgovora o iranskom nuklearnom programu za koje zapadne zemlje tvrde da ima cilj proizvodnju atomskog oružja a Teheran tvrdi da se radi o isključivo civilnom programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:05