PREDSJEDNIK NA ODLASKU

OBAMA PROGOVORIO O TRUMPOVOJ POBJEDI 'Nije tajna da se oko mnogo toga ne slažem s njim, ali još jučer je rekao točno ono što je trebao reći...'

 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Barack Obama održao je u srijedu govor ispred Bijele kuće u kojem je komentirao rezultate izbora te najavio miran i uredan prijelaz vlasti na buduću administraciju novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

- Jučer sam rekao da će sunce izaći ujutro bez obzira na rezultat. Barem to sam pogodio u svojim prognozama. U međuvremenu sam imao priliku razgovarati s izabranim predsjednikom Trumpom i pozvao sam ga u Bijelu kuću da dogovorimo mirni prijenos vlasti.

Nije tajna da se ja i izabrani predsjednik ne slažemo oko mnogih stvari. No, isti je takav slučaj bio sa mnom i predsjednikom Bushom pa je njegov tim profesionalno i sjajno odradio prijenos vlasti. Ja i moja administracija ugledat ćemo se na predsjednika Busha i njegov primjer.

Jučer sam razgovovarao i s Hillary Clinton. Ponosan sam na nju, bila je sjajna prva dama, senatorica i državna tajnica, a njezina je kandidatura bila povijesni presedan koji je poslalo snažnu poruku našim kćerima, ali i cijelom društvu.

Sada je bitno da shvatimo da smo svi u istom timu. Nismo prvo demokrati ili republikanci, nego smo prvo Amerikanci i patrioti. Svi želimo ono što je najbolje za našu državu, a to je točno ono što sam čuo jučer od izabranog predsjednika Trumpa. Sada nam treba osjećaj jedinstva, poštovanja jednih prema drugima i poštovanja pravnog poretka. Nadam se da ćemo se toga držati.

Također bih rekao da moj tim iza sebe ostavlja snažniju i bolju državu nego li je to bio slučaj prije osam godina kad smo preuzeli vlast. I to bi trebao biti cilj ne samo svakog predsjedničkog tima, nego i svakog od nas u našem poslu.

Ovo je bila duga i teška kampanja, ali one su takve - teške, nekad bučne i napete i ne baš uvijek inspirativne. No, za mlade ljude koji su prvi put ušli u politiku i možda ostali razočarani rezultatom moram reći: Nemojte da vas ovo obeshrabri, budite hrabri i nastavite se boriti za ono što vjerujete.

Nekad se izbori gube - ja sam gubio izbore prije, Joe nije (potpredsjednik Biden). No, nakon poraza zaliječimo naše rane, otresemo prašinu sa sebe i vraćamo se u arenu u dobroj vjeri koja je ključna za živu i funkcionalnu demokraciju. Tako je naša država napredovala tijekom prošlih 240 godina i zato sam uvjeren da će naša država na taj način i dalje napredovati.

Hvala vam svima - zaključio je Obama svoj govor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:40