POBUNJENIČKI POLOŽAJI POPUŠTAJU

Obama je tražio, ali Saudijci ne žele slati oružje

Gadafijeve snage očito napreduju prema istoku zemlje koji nadziru pobunjenici
 AFP

TRIPOLI - Žestoki sukobi između progadafijevskih i oporbenih snaga trajali su i danas u Libiji, a između nekoliko borbi za ključne libijske gradove najžešće su bile one u istočnom gradu Ras Lanufu, jednoj od najvažnijih naftnih luka u zemlji te Misrati, gradu na zapadu kojeg su Gadafijeve snage pokušale preoteti od pobunjenika.

Zadnja izvješća s bojišnica pokazuju da je Gadafi uspio u svojemu naumu da zaustavi napredovanje pobunjeničkih snaga, koje i dalje nadziru veći dio istoka države i koje su se bile opasno približile Sirti (Gadafijev rodni grad). Da su pobunjenici zauzeli Sirtu, imali bi otvoren put prema Tripoliju, glavnome uporištu Gadafijeva režima.

Udar na Ras Lanuf

Snage lojalne Gadafiju navodno su danas preotele od pobunjenika Bin Jawad, priobalni grad oko 60 kilometara zapadno od Ras Lanufa, a zatim nastavile napredovanje prema gradu u kojemu je smješteno veliko naftno postrojenje. U Ras Lanufu, kojeg su Gadafijevi zrakoplovi gađali danas u više navrata, novinari su zabilježili masovni bijeg stanovništva, a AFP tvrdi kako su se i pobunjenici počeli povlačiti prema istoku i gradovima Ajdabiji i Bregi. Zračni napadi pokazali su još jednom da je zrakoplovstvo glavna prednost Gadafijevih snaga u odnosu na pobunjenike.

Borbe na zapadu

Na zapadu zemlje jučer se vodila borba za Misratu pa su Gadafijeve postrojbe ušle u grad s tenkovima i teškom artiljerijom, ali su ih pobunjenici ipak uspjeli istjerati, tvrdi BBC. U borbama je ubijena 21 osoba, među njima i jedno dijete, a skoro 100 ih je ranjeno.

Šaljimo barem oružje

U međuvremenu, sve je jači pritisak na Washington i njegove saveznike da vojno interveniraju u zemlji razorenoj građanskim ratom koji je do sada odnio nekoliko tisuća života. Saudijska Arabija pak nije odgovorila na zahtjev Baracka Obame da pobunjenicima pošalje oružje. Inače, i John Kerry, predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku, je ustvrdio da je intervencija teško izvediva, ali slanje oružja pobunjenicima vrlo je izgledna opcija u nekoliko idućih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:42