Obama i Putin uz kolače, kavijar i čaj rješavali otvorena pitanja

Obama je jučerašnji dan u Moskvi počeo doručkom s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.



Prvi susret ta su dva državnika održala uz čaj iz samovara, kolače i kavijar, a kako je za Jutarnji izjavio visoki dužnosnik američke administracije, priroda susreta je bila čisto poslovna: ticala se interesa Rusije i SAD-a u međunarodnim i međusobnim odnosima. Naš je izvor ocijenio ohrabrujućim to što su obje strane nastojale obrazložiti svoja stajališta i jasno definirati sporne točke, što je novost u rusko-američkim odnosima.



Kao sfere zajedničke zabrinutosti naglašeni su nuklearna poliferacija i terorizam i klimatske promjene te energija i ekonomija. Sporna su bila pitanja planiranog američkog proturaketnog štita te Iran.



- Amerika želi jaku, miroljubivu i prosperitetnu Rusiju - poručio je nešto kasnije Obama još pomalo sumnjičavim domaćinima.



On je, naime, u podne sa suprugom Michelle i bivšim sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom prisustvovao diplomatskoj svečanosti prozapadne i elitne moskovske Nove ekonomske škole i u govoru, koji je Bijela kuća najavila i kao “ključni vanjskopolitički govor”, ipak upozorio: “U 2009. godini velike sile ne pokazuju svoju snagu dominirajući i demoralizirajući druge zemlje. Dani kada su carstva mogla tretirati suverene zemlje kao pijune na šahovskoj ploči su za nama…



Državni suverenitet mora biti okosnica međunarodnog poretka. To važi za Rusiju, kao što važi za SAD. Taj se princip mora primjenjivati na sve nacije, uključujući i Gruziju i Ukrajinu. Amerika neće nikada nametati sigurnosne aranžmane drugim zemljama.



Uz napomenu da “Amerika nije ni na koji način savršena”, Obama je dio govora posvetio i opredjeljenju za poštivanje ljudskih prava, vladavine prava, demokratskih izbora i slobode tiska kao univerzalnih demokratskih vrijednosti.




Jasmina Ryan iz Moskve
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:44